Κόσμος

“Κατσάδα” του Συμβουλίου της Ευρώπης για την διαφθορά στην Ελλάδα

"Μήνυμα" προς την Ελλάδα για την πάταξη της διαφθοράς έστειλε η Ομάδας κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε αυτήν αναφέρει πως παρ'ότι έχουν εκδοθεί 19 συστάσεις από το 2015, η χώρα μας έχει συμμορφωθεί μόνο στις 6 από αυτές.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Πιο αποφασιστικές ενέργειες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να επιτευχθεί ένα αποδεκτό επίπεδο εναρμόνισης με τις συστάσεις της ομάδας κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco, Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς), σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Το 2015, η ομάδα Greco είχε απευθύνει 19 συστάσεις προς την Αθήνα για την πρόληψη της διαφθοράς των βουλευτών και των δικαστικών. Μόνο έξι από αυτές υλοποιήθηκαν «κατά ικανοποιητικό τρόπο», σύμφωνα με την ομάδα που εκφράζει τη λύπη της για την «περιορισμένη πρόοδο» στον δικαστικό τομέα.

“Κατσάδα” για τον τρόπο επιλογής δικαστών και εισαγγελέων

Οι εμπειρογνώμονες της Greco καλούν την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει «τον τρόπο επιλογής των δικαστών και εισαγγελέων που καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις» ώστε να συμμετέχουν και οι συνάδελφοί τους στη διαδικασία αυτή και να θεσπίσουν «ένα σύνολο σαφών κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και ακεραιότητας» των δικαστών.

Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένουν επίσης την ενίσχυση των εγγυήσεων κατά «των καθυστερήσεων στις δικαστικές διαδικασίες».

Αναφερόμενη στη διαφθορά των βουλευτών, η Greco χαιρετίζει τους νέους κανόνες περί «σύγκρουσης συμφερόντων και αποδοχής δωρεών». Σημειώνουν επίσης πρόοδο στη διαδικασία του πόθεν έσχες.

Ανησυχία για τις αρνήσεις άρσης βουλευτικής ασυλίας

Η ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει ωστόσο ότι «ο αριθμός των αρνήσεων άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τον αριθμό των περιπτώσεων αποδοχής άρσης της ασυλίας και ότι το θέμα του «λόμπινγκ» δεν έχει ακόμη αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σε παράρτημα της έκθεσης, ζητείται επίσης από την Ελλάδα να καταργηθεί η δυνατότητα προσφοράς ανώνυμων δωρεών στα πολιτικά κόμματα.

Σύμφωνα με την Greco, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει «να προστατεύσει αποτελεσματικότερα το κοινοβουλευτικό έργο από ξένες επεμβάσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επίθεση με δύο μαχαίρια σε φρουρό της ισραηλινής πρεσβείας στο Βελιγράδι - Νεκρός ο δράστης
Οι σερβικές αρχές περιέγραψαν τον δράστη ως ανήλικο και υπάρχουν ενδείξεις ότι προερχόταν από την πόλη Σάμπατς, στη δυτική Σερβία και ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους
αστυνομια βελιγραδι
Χιού Χέφνερ: Σοκαριστικές καταγγελίες από τη χήρα του – «Έκανα ό,τι ήθελε, συνέβαιναν πράγματα που δεν ήταν εντάξει»
O Χιού Χέφνερ επιχείρησε να εξαναγκάσει τις δίδυμες Κριστίνα και Καρίσα Σάνον να συμμετάσχουν σε σεξουαλική πράξη μεταξύ τους αποκάλυψε η Κρίσταλ Χέφνερ
Από αριστερά: Καρίσα Σάνον, Κριστίνα Σάνον Χιου Χέφνερ και Κρίσταλ Χέφνερ / Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Θρίλερ για γερά νεύρα οι εκλογές στο Ισραήλ: Στις 55 έδρες το μπλοκ Νετανιάχου - Ισοπαλία δείχνουν τα exit polls
Στις 55 έδρες ανέρχεται η δύναμη του μπλοκ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ, με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί στο 57,3%
Ο Νετανιάχου και ο Άιζενκοτ
Ανανεώθηκε πριν 5 λεπτά
11
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
32