Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Καζακστάν: Δίχως τέλος η αιματοχυσία – Νεκροί και τραυματίες στις βίαιες συγκρούσεις

Καζακστάν
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Το Καζακστάν έχει παραδοθεί στο έλεος της οργής και των άγριων επεισοδίων, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες διαδηλωτές και τουλάχιστον 18 αστυνομικοί, με τρεις μάλιστα από αυτούς να βρίσκονται αποκεφαλισμένοι.

Οι πυροβολισμοί δεν σταματούν στην πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο του Αλμάτι και οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν πυροβολούν εν ψυχρώ τους διαδηλωτές, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που διέταξε ο πρόεδρος Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Η τελευταία πληροφόρηση αναφέρει πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εκδίωξαν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας που πλήττεται από ταραχές. Όπως μεταδίδουν αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας. Τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti ανέφεραν επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από ταραξίες.

«Κόλαση» στο Καζακστάν

Σύμφωνα με τις Αρχές αλλά και αυτόπτες μάρτυρες, οι νεκροί είναι δεκάδες. Οι διαδηλωτές έσπασαν και έκαψαν περιπολικά και οχήματα του στρατού. Επιτέθηκαν σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, πήραν τον εξοπλισμό τους και τους ξυλοφόρτωσαν. Οι Αρχές του Αλμάτι μιλούν για σχεδόν 750 τραυματίες και 18 νεκρούς αστυνομικούς.

Υπάρχουν πληροφορίες πως τρία από τα θύματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Ο πρόεδρος του Καζακστάν χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως τρομοκρατική απειλή από το εξωτερικό.

Click4more: Καζακστάν: «Υποκινούμενη έξωθεν επιχείρηση» βλέπει η Ρωσία – Αποκλιμάκωση ζητούν Αγγλία και Γαλλία

«Οι συγκεκριμένες τρομοκρατικές ομάδες στην πραγματικότητα είναι διεθνείς. Έχουν λάβει σοβαρή προετοιμασία και αυτές οι επιθέσεις εναντίον του Καζακστάν μπορεί και πρέπει να θεωρηθούν ως πράξη επιθετικότητας».

Εικόνες σφοδρών συγκρούσεων και χάους καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις.

Εν τω μεταξύ, στο Καζακστάν έφτασαν οι πρώτες ομάδες Ρώσων στρατιωτικών ως μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που ζήτησε ο Καζάκος πρόεδρος μέσω του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, του οποίου ηγείται η Ρωσία.

Εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφέρονται στη χώρα με αεροσκάφη, στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής, όπως τη χαρακτήρισε η στρατιωτική συμμαχία.

Δείτε τις εικόνες από το Καζακστάν

Πηγή: Mega.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις