Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Καζακστάν: «Η Δύση πρέπει να υψώσει το ανάστημά της στη Ρωσία» λέει αντιφρονών πρώην τραπεζίτης

Καζακστάν
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ένας αυτοχαρακτηριζόμενος ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Καζακστάν καλεί τη Δύση να αναμειχθεί στην κεντροασιατική δημοκρατία, λέγοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η Ρωσία θα υποτάξει τη χώρα σε ένα είδος παλινορθωμένης Σοβιετικής Ένωσης.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε αντίδραση στην αύξηση των τιμών των καυσίμων διογκώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε ένα ευρύ κίνημα κατά του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, του υπέρτατου ηγέτη του Καζακστάν από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τον οποίο επέλεξε ο Ναζαρμπάγεφ για να τον διαδεχθεί, ζήτησε την αποστολή δυνάμεων από την συμμαχική Ρωσία στο πλαίσιο συμμαχίας της οποίας ηγείται η Μόσχα και είναι γνωστή ως Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ, πρώην τραπεζίτης και υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος είναι ηγέτης κινήματος της αντιπολίτευσης που ονομάζεται Δημοκρατική Επιλογή του Καζακστάν, δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να μπει στη μάχη.

“Αν δεν το κάνει, τότε το Καζακστάν θα μετατραπεί σε Λευκορωσία και (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα επιβάλλει μεθοδικά το πρόγραμμά του – την αναδημιουργία μιας δομής όπως η Σοβιετική Ένωση”, σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στα ρωσικά στο Reuters ο Αμπλιάζοφ από το Παρίσι.

“Το Καζακστάν βρίσκεται τώρα σε ένα γεωπολιτικό παιγνίδι”, πρόσθεσε. “Η Ρωσία έχει ήδη μπει, έχει στείλει στρατό. Ο CSTO είναι η Ρωσία. Αυτό είναι κατοχή από τη Ρωσία”, πρόσθεσε.

Ο Αμπλιάζοφ, ο οποίος καταζητείται στην πατρίδα του για απάτη και υπεξαίρεση, ζει στη Γαλλία, όπου του έχει χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα. Αυτός απορρίπτει όλες τις κατηγορίες εναντίον του στη Ρωσία και το Καζακστάν, χαρακτηρίζοντάς τις πολιτικά υποκινούμενες.

Ο Αμπλιάζοφ προέβαλε τον εαυτό του ως ηγέτη των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι οι διαδηλωτές τον συμβουλεύονταν κάθε μέρα για τις τακτικές στο πεδίο στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Click4more: Καζακστάν: Απανωτά τηλεφωνήματα Πούτιν και Τοκάγεφ για την «αιματοχυσία»

“Θεωρώ τον εαυτό μου ηγέτη της αντιπολίτευσης”, δήλωσε. “Κάθε μέρα οι διαδηλωτές μου τηλεφωνούν και ρωτούν: ‘Τι να κάνουμε; Στεκόμαστε εδώ: Τι να κάνουμε;'”, πρόσθεσε.

Επίσης δήλωσε έτοιμος να μεταβεί αεροπορικώς στο Καζακστάν για να ηγηθεί προσωρινής κυβέρνησης αν οι διαμαρτυρίες κλιμακωθούν και σημείωσε ότι οι ακτιβιστές του τον περιμένουν.

“Η Δύση πρέπει να απομακρύνει το Καζακστάν από τη Ρωσία”, σημείωσε. “Η Δύση πρέπει να βοηθήσει ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να θέσει υπό κατοχή αυτήν την χώρα, η Δύση πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών να εκλέξει τους ηγέτες της ώστε η χώρα να μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της, έναν δημοκρατικό δρόμο όπως στη Δύση”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις