Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Kazuo Ishiguro: Ποιός είναι ο Βρετανός συγγραφέας

Kazuo Ishiguro

Ο Kazuo Ishiguro είναι ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017. Διαβάστε άγνωστες πτυχές της ζωής του.

“Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων”… Κάπως έτσι ο Kazuo Ishiguro περιέγραψε τα συναισθήματά του στην απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017. Ποιος είναι όμως ο ιαπωνικής καταγωγής συγγραφέας;

Η αγάπη του στη λογοτεχνία

Ο Kazuo Ishiguro γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Βρετανία. Από μικρός διάβαζε πολλά βιβλία και άρχισε να γράφει δικές του ιστορίες. Από την πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα, η ανταπόκριση του κοινού και των κριτικών ήταν εντυπωσιακή.

Τα μυθιστορήματά του και η θετική ανταπόκριση

Με το πρώτο του μυθιστόρημα «A pale view of hills» (1982), κέρδισε το βραβείο Ουίνιφρεντ Χόλντμπι. Το δεύτερο μυθιστόρημά του «An artist of the floating world» (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Ουίτμπρεντ και Σκάνο. Το 1989, με το «The remains of the day» (Τα απομεινάρια μιας μέρας) όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker αλλά έγινε διάσημος σ’όλο τον κόσμο λόγω της κινηματογραφικής επιτυχίας του Τζέιμς Άιβορι που βασίστηκε στο βιβλίο του.

Το επόμενο μυθιστόρημά του «The unconsoled» (Ο απαρηγόρητος), κυκλοφόρησε το 1995 και τιμήθηκε με το βραβείο Τσέλτενχαμ. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το μυθιστόρημα «When we were orphans» (Τότε που ήμασταν ορφανοί) κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν και αυτό υποψήφιο για το βραβείο Booker.

https://www.youtube.com/watch?v=KFL3zXXhkhI

Ο Kazuo Ishiguro στις 5 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα, στις 14:00 ώρα Ελλάδος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017. Όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία ο λόγος ήταν ότι: «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο».

 «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή», είπε κατά τη διάρκεια της απονομής του, ο Kazuo Ishiguro. Ενώ πρόσθεσε: «Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ’ ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας».

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 945.000 ευρώ. Πέρσι νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν ο Μπομπ Ντίλαν. Θυμίζουμε ότι προκάτοχος του Kazuo Ishiguro δεν είχε δεχθεί θερμά το Νόμπελ.

Πηγή βίντεο: The Agenda with Steve Paikin και on tube

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις