Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κέλι Κραφτ: Από μέγας χορηγός του Τραμπ, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Κέλι Κραφτ: Από μέγας χορηγός του Τραμπ, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Φωτογραφία Reuters

Η Κέλι Κραφτ, σύζυγος μεγιστάνα των ανθρακωρυχείων και υποστηρίκτρια (προεκλογικά) του Ντόναλντ Τραμπ, είναι η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Παρά τις ενστάσεις των Δημοκρατικών, η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό της.

Η Κραφτ θα αντικαταστήσει τη Νίκη Χέιλι, η οποία υπέβαλε πριν από έναν χρόνο την παραίτησή της.

Η Κραφτ και ο σύζυγος της, Τζο Κραφτ, μεγιστάνας των ανθρακωρυχείων, έδωσαν μεγάλα ποσά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων γενικότερα. Πριν διοριστεί στον ΟΗΕ, ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στον Καναδά.

Αν και οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στον διορισμό της με το επιχείρημα πως δεν έχει επαρκή εμπειρία για να αναλάβει τόσο κρίσιμο ρόλο, η Γερουσία με 56 ψήφους υπέρ έναντι 34 κατά, ενέκριναν την τοποθέτησή της ως μόνιμης αντιπροσώπου της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη, τερματίζοντας την επτάμηνη περίοδο που η θέση παράμενε κενή.

Δημοκρατικοί στηλίτευσαν το γεγονός πως η Κραφτ απουσίαζε πολλές φορές αδικαιολογήτως από τη θέση της στον Καναδά, ενώ κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού της τον περασμένο μήνα πέρασαν από κόσκινο τις απόψεις της, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η Κέλι Κραφτ διαβεβαίωσε τα μέλη της Γερουσίας ότι αποδέχεται την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή, αλλά ταυτόχρονα κατέβαλε εμφανώς προσπάθεια να αποφύγει να στηλιτεύσει τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, ή να επικρίνει τις θέσεις του Τραμπ για το ζήτημα.

Άλλωστε, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλές φορές «αποδείξει» ότι ακόμα και η κλιματική αλλαγή είναι… fake news, ενώ έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις