Πέμπτη, 25 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Κένυα: Ελεύθερος υπό όρους ο πάστορας για την εμπλοκή του στο θάνατο δεκάδων πιστών

Κένυα: Ελεύθερος υπό όρους ο πάστορας για την εμπλοκή του στο θάνατο δεκάδων πιστών
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Δικαστήριο διέταξε την υπό όρους αποφυλάκιση του ισχυρού πάστορα Εζεκιέλ Οντέρο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο έρευνας για τον θάνατο 109 πιστών σε ένα δάσος στη νοτιοανατολική Κένυα.

Οι αρχές υποψιάζονται ότι μεταξύ των θυμάτων της «σφαγής του δάσους Σακαχόλα» περιλαμβάνονται και μέλη της Εκκλησίας της Νέας Ζωής του Οντέρο. Η υπόθεση αυτή συγκλονίζει την Κένυα εδώ και πολλές εβδομάδες.

Τα πτώματα των πιστών –τα περισσότερα ανήκαν σε παιδιά– βρέθηκαν σε ένα δάσος όπου είχαν συγκεντρωθεί τα μέλη μιας ευαγγελικής αίρεσης, της αυτοαποκαλούμενης Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, επικεφαλής της οποίας είναι ο πάστορας Πολ Νθένγκε Μακένζι. Ο Μακένζι, που προέτρεπε τους οπαδούς του να νηστέψουν μέχρι θανάτου για «να συναντήσουν τον Ιησού», διώκεται για τρομοκρατία, μαζί με άλλα 17 άτομα.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την περασμένη Παρασκευή να τεθεί υπό κράτηση για 30 ημέρες ο Οντέρο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Ο διάσημος και πλούσιος τηλεευαγγελιστής «είναι ένα πρόσωπο που ασκεί επιρροή σε χιλιάδες πιστούς» και «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να επηρεάσει τους μάρτυρες», εκτιμούσαν. Οι δικηγόροι του ωστόσο έκαναν λόγο για μια προφυλάκιση «χωρίς καμία απόδειξη» και «χωρίς καμία καταγγελία» σε βάρος του.

Ο δικαστής Τζο Ομίντο, του δικαστηρίου της Μομπάσα, έκρινε ότι οι αρχές δεν παρουσίασαν επαρκείς πληροφορίες για την πορεία της έρευνας και ο ίδιος «είναι πεπεισμένος ότι το κράτος δεν ενήργησε καλόπιστα» επιδιώκοντας να παρατείνει την προφυλάκιση του πάστορα.

Ο Οντέρο αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 1,5 εκατομμυρίων σελινιών (περίπου 10.000 ευρώ) και την υποχρέωση να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα. Του απαγορεύτηκε επίσης να κάνει δηλώσεις για την υπόθεση.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και τραγούδια από τους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο.

Η αποφυλάκισή του πάντως δεν σημαίνει ότι σταματούν οι έρευνες σε βάρος του για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απαγωγής, της υποβοήθησης σε αυτοκτονία, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της απάτης – μεταξύ άλλων.

Η αστυνομία θα πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα την έρευνα για την πιθανή ύπαρξη πτωμάτων στον χώρο όπου στεγάζεται η Εκκλησία της Νέας Ζωής, σε μια έκταση 260 στρεμμάτων στο Μαβουένι, κοντά στην πόλη Μαλίντι και το δάσος Σακαχόλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις