Κόσμος

Κένυα: Η πιο ηλικιωμένη μαθήτρια Δημοτικού στον κόσμο πέθανε σε ηλικία 99 ετών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στα 99 της χρόνια έφυγε από τη ζωή στην Κένυα η πιο ηλικιωμένη μαθήτρια Δημοτικού στον πλανήτη. Η Πρίσιλα Σιτιένι αποφάσισε να πάει για πρώτη φορά σχολείο σε ηλικία 94 ετών.

Η πιο ηλικιωμένη μαθήτρια δημοτικού σχολείου, η Πρίσιλα Σιτιένι από την Κένυα πέθανε στο σπίτι της έπειτα από «θωρακική επιπλοκή». Ήταν 99 ετών, αλλά, με καρδιά παιδιού όπως φαίνεται από την απόφασή της να καθίσει στα θρανία στα 94.

Ο εγγονός της Πρίσιλα Σιτιένι, ο Σάμι Τσεψίρορ, δήλωσε στην εφημερίδα «The Standard», πως η «Γκόγκο» Πρίσιλα, όπως ήταν το χαϊδευτικό της, πέθανε στο σπίτι της την Τετάρτη (16.11.2022).

«Η Γκόγκο ήταν σε καλή υγεία και παρακολουθούσε τα μαθήματά της μέχρι και τρεις ημέρες πριν από τον θάνατό της, όταν παρουσίασε πόνους στο στήθος, που την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το σχολείο», είπε στην εφημερίδα. «Μας έκανε πολύ περήφανους», συνέχισε.

Η Πρίσιλα Σιτιένι ήταν 94 ετών όταν κατάφερε να πείσει τον διευθυντή του σχολείου του χωριού της στην κοιλάδα Ριφτ στην Κένυα, να τη δεχθεί στο σχολείο του, σύμφωνα με την Unesco, που εξήρε «τον ρόλο της ως πρότυπο για την κοινότητά της και πέρα από αυτήν».

Σε μια συνέντευξη με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι, η Πρίσιλα Σιτιένι είχε πει πως σκοπός της ήταν να παρακινήσει τις νεαρές Κενυάτισσες μαμάδες να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τη γέννηση των παιδιών τους, αντί να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

«Ήθελα να δείξω ένα παράδειγμα όχι μόνο (σ.σ. για τις Κενυάτισσες), αλλά και για άλλα κορίτσια σε όλο τον κόσμο που δεν πάνε σχολείο», είχε πει, για να συνεχίσει: «Χωρίς εκπαίδευση, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εσάς και ένα κοτόπουλο…».

Η διαδρομή της αποτυπώθηκε σε ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Gogo», που την οδήγησε να πάρει ένα αεροπλάνο για πρώτη φορά πέρυσι για να πάει στη Γαλλία και να συναντήσει την Πρώτη Κυρία της χώρας, την Μπριζίτ Μακρόν.

Ο συν-σεναριογράφος της ταινίας, ο Πατρίκ Πεσί, απέτισε φόρο τιμής στην «Γκόγκο» με ένα tweet:

«Στην Κένυα, συγκλονισμένη που οι εγγονές της δεν πηγαίνουν σχολείο, εγγράφεται σε σχολείο. Ως παράδειγμα. Το μήνυμά της για την εκπαίδευση των κοριτσιών παραμένει».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει στην οικονομική ασφυξία του Ιράν: «Είναι χρεοκοπημένοι, μισο-διαπραγματεύομαστε μαζί τους»
Έχει διαβεβαιώσει πως ο πληθωρισμός στο Ιράν ξεπερνά το 300%, κάτι που επανέλαβε χθες μέσω Truth Social, υποστηρίζοντας ακόμη ότι «οι εναπομείναντες στρατιώτες τους είναι απλήρωτοι»
Ντόναλντ Τραμπ
Αναφορές για απόπειρες αυτοκτονίας στο αεροπλανοφόρο «Λίνκολν» - «Ελπίζουν να μην ξυπνήσουν αύριο»
Το πλήρωμα διανύει τον ένατο μήνα στη θάλασσα και έχει συμπληρώσει 250 συνεχόμενες ημέρες χωρίς να προσεγγίσει στεριά, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για αεροπλανοφόρο στη σύγχρονη εποχή
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα
7
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ – «Προτεραιότητα ο GSI»
«Το έργο θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του Ισραήλ και θα επιτρέψει αμφίδρομες ροές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου»
Στιγμιότυπο από εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης 14