Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

“Κεραυνοί” Ερντογάν για Ολλανδία “Απομεινάρια των ναζί! και φασίστες”

“Κεραυνοί” Ερντογάν για Ολλανδία “Απομεινάρια των ναζί! και φασίστες”

Άστραψε και βρόντηξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απαγόρευση της Ολλανδίας στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ! Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακάλεσε νωρίτερα την άδεια να προσγειωθεί στη χώρα το αεροπλάνο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ένα νέο επεισόδιο στην κόντρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αλλαγή στις 16 Απριλίου.

Η απαγόρευση από τη Χάγη στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ προκάλεσε την “έκρηξη” του προέδρου της Τουρκίας, που σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει του δημοψηφίσματος για να αλλάξει το Σύνταγμα και να περάσουν στα χέρια του όλες οι εξουσίες που μέχρι σήμερα έχει ο πρωθυπουργός, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες»!

«Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη. Και απείλησε με αντίποινα: «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία».

Ήδη, η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «ναζί» ένα ευρωπαϊκό κράτος. Την περασμένη εβδομάδα είχε κάνει το ίδιο για τη Γερμανία, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στις ήδη διαταραγμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις!

Η «πόρτα» στον Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Ευρώπη με την… προεκλογική εκστρατεία επί ευρωπαϊκού εδάφους υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα που θα γίνει στην Τουρκία στις 16 Απριλίου. Μόλις την Παρασκευή η Ολλανδική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει πως θα είναι ανεπιθύμητος στη χώρα, εκτός αν επισκεφτεί τη χώρα για να… δει τις τουλίπες.

Τελικά, αποφασίστηκε να απαγορεύσει την προσγείωση της πτήσης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ. Το βράδυ του Σαββάτου (11.03.2017) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει προγραμματίσει να εμφανιστεί συγκέντρωση υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Τούρκου προέδρου.

«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να μπει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης. Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε