Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Κερτ Κομπέιν: Ο αυτοκαταστροφικός frontman των Nirvana και η αυτοκτονία στα 27

Κερτ Κομπέιν: Ο αυτοκαταστροφικός frontman των Nirvana και η αυτοκτονία στα 27
Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc / Getty Images

«Θυμάμαι να νιώθω ντροπή για κάποιο λόγο. Ντρεπόμουν για τους γονείς μου. Δεν μπορούσα πια να αντικρίσω κάποιους φίλους μου από το σχολείο, γιατί ήθελα να έχω την κλασική, ξέρετε, συνηθισμένη οικογένεια. Ήθελα αυτή την ασφάλεια», είχε πει ο frontman των Nirvana, Κερτ Κομπέιν σε μια συνέντευξή του το 1993 όταν ρωτήθηκε για τον χωρισμό των γονιών του στα 8 του χρόνια.

Τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης των Nirvana, ο Κερτ Κομπέιν άφησε το στίγμα του στο μουσικό στερέωμα ενώ πάλευε μία ζωή με τους προσωπικούς του δαίμονες.

Ο ταλαντούχος μουσικός της grunge πρόλαβε στη σύντομη ζωή του να γίνει μουσικό ίνδαλμα πριν αυτοκτονήσει στο σπίτι του στο Σιάτλ το 1994.

30 χρόνια μετά τον θάνατό του, συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει.

O Κερτ Ντόναλντ Κομπέιν γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στο Αμπερντίν της Ουάσιγκτον. Ο χωρισμός των γονιών του στην ηλικία των 8 χρόνων επέφερε δραματικές αλλαγές στον ψυχισμό του. Το ζωηρό και χαρωπό παιδί κλείστηκε στον εαυτό του και η μουσική ήταν μια διέξοδος.

Στα 14 του είχε την πρώτη του κιθάρα – δώρο γενεθλίων από έναν θείο του – και άρχισε να μαθαίνει διάσημα ροκ τραγούδια.

Το πατρικό σπίτι του Κομπέιν – Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Μετά τον χωρισμό των γονιών του έζησε ένα χρόνο μαζί με τη μητέρα του και στη συνέχεια μετακόμισε για να ζήσει μαζί με τον πατέρα του ο οποίος τον πίεζε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό αν και ο ίδιος δεν ήθελε.

Όσο μεγάλωνε σύχναζε στα ροκ στέκια του Σιάτλ και λίγο πριν τελειώσει το σχολείο μετακόμισε για να ζήσει μαζί με τη μητέρα του.

Παράτησε το σχολείο και εκείνη του έδωσε δύο επιλογές: ή να βρει δουλειά, ή να φύγει από το σπίτι. Μια εβδομάδα μετά, ο Κερτ Κομπέιν θα αναγκαστεί να μένει σε σπίτια φίλων, σε αποθήκες ακόμα και σε εισόδους πολυκατοικιών.

Τη μουσική, όμως, δεν την εγκατέλειψε. Πρώτα συναντήθηκε με τον Κριστ Νοβοσέλιτς και στη συνέχεια οι δυο τους βρήκαν τον Ντέιβ Γκρολ. Οι Nirvana ήταν γεγονός.

Το 1989 κυκλοφορούν το άλμπουμ Bleach (με ντράμερ σε αυτόν τον δίσκο τον Chad Channing) και το 1991 ταράζουν την παγκόσμια μουσική σκηνή με την κυκλοφορία του Nevermind! Και κάπως έτσι η grunge μουσική συστήνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Η επιτυχία είναι πρωτόγνωρη και εξαιρετικά απότομη. Το Nevermind πούλησε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη και έγινε διαμαντένιο στις ΗΠΑ! 

Ο Κερτ Κομπέιν, είναι εξαιρετικά ευαίσθητος από παιδί και η όποια αλλαγή τον βγάζει από τα νερά του ακόμα κι αν είναι για καλό.

Από μικρός έλεγε συνέχεια ότι πάσχει από μια στομαχική ασθένεια. Οι γιατροί δεν είχαν βρει το παραμικρό αλλά παράλληλα, πάλευε με τη χρόνια βρογχίτιδα. Όταν στα 14 του έκανε για πρώτη φορά χρήση χασίς ένιωσε καλύτερα και ξεκίνησε να παίρνει περιστασιακά ναρκωτικά προκειμένου να αισθάνεται καλύτερα. Ο εθισμός είναι προ των πυλών.

Μετά την επιτυχία του Nevermind, τα ναρκωτικά έγιναν η δεύτερη φύση του Κομπέιν. Κάθε μέρα που περνούσε ο εθισμός γινόταν και μεγαλύτερος.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1992, ο Κομπέιν παντρεύτηκε τη Κόρτνεϊ Λαβ στο Γουαϊκίκι Μπιτς στη Χαβάη. Στις 18 Αυγούστου, γεννήθηκε η κόρη του ζευγαριού, η Φράνσις Μπιν Κομπέιν.

Ο γάμος του με την Κόρτνεϊ Λαβ κάθε άλλο παρά τον βοήθησε. Λίγο πριν το τέλος της ζωής του οι τσακωμοί τους γινόντουσαν και μεγαλύτεροι, ενώ κάποιες φορές χρειάστηκε να παρέμβει και η αστυνομία.

Στις 30 Μαρτίου του 1994 ο ίδιος συμφώνησε μπει σε κλινική αποτοξίνωσης για να νικήσει το «τέρας». Την επόμενη νύχτα πήδηξε τον φράχτη και έφυγε. Κανείς δεν τον ξαναείδε από τότε.

Η Κόρτνεϊ Λαβ και η κόρη τους – Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Το πτώμα του βρέθηκε στις 8 Απριλίου από έναν ηλεκτρολόγο, ο οποίος έφτασε στο σπίτι του Κομπέιν, για να εγκαταστήσει φώτα ασφαλείας στον εξωτερικό χώρο.

Ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε είπε πως έβαλε τέλος στη ζωή του στις 5 Απριλίου 1994.

Δίπλα του βρέθηκε το όπλο με το οποίο αυτοπυροβολήθηκε, ηρωίνη, ηρεμιστικά και ένα σημείωμα που έγραφε: «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια»!

Όταν αυτοκτόνησε ήταν 27 ετών. Μπήκε και αυτός στο καταραμένο «club των 27» μαζί με τους Τζίμι Χέντριξ, Τζιμ Μόρισον, Τζάνις Τζόπλιν και την Έιμι Γουαϊνχάουζ. Οι διάσημοι ροκ σταρ που κυριολεκτικά «τρέμουν» την ηλικία των 27 κι έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή ακριβώς τότε.

Παρά την επίσημη απόδοση του θανάτου του σε αυτοκτονία, από την πρώτη στιγμή στενοί φίλοι του ζεύγους δεν έκρυβαν την πεποίθησή τους ότι επρόκειτο για φόνο και μάλιστα υποψιάζονταν την σύζυγό του. 

Η Κόρτνεϊ παραμένει η πέτρα του σκανδάλου στην τραγική κατάληξη του τραγουδιστή των Nirvana, με αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας να έρχονται για να περιπλέξουν το τοπίο.

Εκατοντάδες κείμενα έχουν γραφτεί με εικασίες για την αυτοκτονία του, για την πιθανή εμπλοκή της γυναίκας του, για τον εθισμό του, για τον τρόπο που τον επηρέασε ο ερχομός στη ζωή της κόρης του…

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε σημασία αν 30 χρόνια μετά το αστραπιαίο φευγιό του, δεν ανατριχιάζαμε με τον ήχο της κιθάρας του, με αυτή την φωνή από το υπερπέραν, με αυτόν τον ξανθό νέο που εμφανίστηκε από το πουθενά, σάρωσε τα πάντα στην αρχή των ‘90 και έφυγε χωρίς να ξεχαστεί ποτέ γιατί απλά δεν άντεχε να είναι σταρ…

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις