Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κέβιν Σπέισι: Οι βρωμιές του Χόλιγουντ και η ένοχη σιωπή – Το επικοινωνιακό κόλπο του γύρισε μπούμερανγκ

Κέβιν Σπέισι

Κέβιν Σπέισι. Μια ακόμα φορά που πέσαμε από τα σύννεφα (;). Η φράση μπορεί να έχει μια δόση αλήθειας για τον κόσμο έξω από το δήθεν λαμπερό Χόλιγουντ.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις όμως έχει ισχύ και για όσους δραστηριοποιούνται στο Χόλιγουντ. Η βόμβα σκάει όταν τα στόματα ανοίγουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν γνώριζαν πολλοί. Όπως και στην περίπτωση του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, έτσι και με τις καταγγελίες σε βάρος του Κέβιν Σπέισι.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Κέβιν Σπέισι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον συνάδελφό του Anthony Rapp μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις. Του είχε επιτεθεί σεξουαλικά όταν ήταν 14 ετών. Ακόμα όμως και στη συγγνώμη του ο Κέβιν Σπέισι προσπάθησε να αποφύγει μια παρόμοια πτώση με αυτή του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε χωρίστηκε σε δύο μέρη. Η συγγνώμη στον Anthony Rapp που, όπως υποστήριξε, σέβεται και θαυμάζει. Χωρίς βέβαια να θυμάται. Ήταν 26 χρονών, έχουν περάσει και 32 χρόνια για τον Κέβιν Σπέισι και ξέχασε. Ο Anthony Rapp βέβαια όχι απλά θυμάται, αλλά ήταν και κάτι που τον κατέτρεχε στη ζωή του. Βρήκε όμως το θάρρος να μιλήσει δημόσια και να αποκαθηλώσει από τον “θρόνο” του ένα ηχηρό όνομα στο Χόλιγουντ.

Όσο για το δεύτερο μέρος της ανακοίνωσης του Κέβιν Σπέισι; Εξόργισε τα μέλη της LBGTQ κοινότητας. Και όχι μόνο βέβαια. Ο οσκαρικός ηθοποιός αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Κάτι που βέβαια θεωρήθηκε ως επικοινωνιακό τέχνασμα προκειμένου να κερδίσει την εύνοια της LBGTQ κοινότητας εν μέσω αποκαλύψεων σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικου αγοριού. Ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να ρίξει πρόωρα την αυλαία στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το τρικ που ίσως και να σκαρφίστηκαν οι χρυσοπληρωμένοι εκπρόσωποί του δεν έπεισε κανέναν. Το αντίθετο μάλιστα. Η αλήθεια δεν αλλάζει με φτηνά κόλπα.

Τα μέλη της LBGTQ κοινότητας του Χόλιγουντ τον συγκρίνουν με τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. Όσο για την ξαφνική απόφασή του να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος θεωρήθηκε υπολογισμένη κίνηση χειραγώγησης. Η Rosie O’Donnell δεν έκρυψε την οργή της. “Δεν θυμάσαι το περιστατικό πριν από 30 χρόνια; Άντε γ@@@ Κέβιν Σπέισι. Όπως και με τον Χάρβεϊ όλοι ξέραμε για σένα. Ελπίζω περισσότεροι άντρες να μιλήσουν”. Δεν μάσησε τα λόγια της ούτε όταν ρωτήθηκε αν ξέρει άλλα “σεξουαλικά αρπακτικά” όπως ο Κέβιν Σπέισι και ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν στο Χόλιγουντ. “Άσπρους σε θέσεις εξουσίας; Μμμμμ είναι τόσο πολλοί”.

Μια ακόμα φορά βλέπουμε όμως να κυριαρχεί ο “νόμος της σιωπής”. Σιωπή και φόβος. Ανίσχυροι απέναντι στους “μεγάλους” του Χόλιγουντ που αλωνίζουν χωρίς νόμους ηθικής. Ακριβώς αυτές οι σκέψεις ήταν και ο λόγος που χρειάστηκε να ανασκευάσει την αυθόρμητη αρχική της αντίδραση. “Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν παιδιά. Εκτός από αυτά που κακοποίησε. Οι περισσότεροι που κακοποιούν έχουν πολλά πολλά θύματα”.

Συγγνώμη για τη συγγνώμη από τον Κέβιν Σπέισι;

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wanda Sykes. “Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι! Δεν “επιλέγεις” να κρυφτείς κάτω από το ουράνιο τόξο” ήταν το σχόλιό της για την απόπειρά του να έχει τη στήριξη της LGBTQ κοινότητας.

“Είναι λυπηρό και προβληματικό που ο Κέβιν Σπέισι επέλεξε τώρα να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Δεν μίλησε υπερήφανα ως ομοφυλόφιλος στις βραβεύσεις και τα επιτεύγματά του, εμπνέοντας χιλιάδες νέους της LBGTQ κοινότητας που παλεύουν καθημερινά στον κόσμο. Αλλά ως υπολογισμένη χειριστική κίνηση να απομακρύνει την προσοχή από την πολύ σοβαρή κατηγορία”, υπογράμμισε ο Zachary Quinto.

“Λυπάμαι που ακούω την εμπειρία του Anthony Rapp και όσα υπέφερε. Και λυπάμαι που ο Κέβιν Σπέισι θεώρησε κατάλληλη στιγμή να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος επειδή θα τον εξυπηρετούσε. Όπως και τόσα χρόνια το έκρυβε γιατί τον βόλευε. Μακάρι η φωνή του Anthony Rapp να είναι αυτή που θα ακουστεί. Οι φωνές των θυμάτων είναι αυτές που αξίζουν να ακουστούν”.

Ο άσσος που θεωρούσε ότι έκρυβε στο μανίκι του ο Κέβιν Σπέισι του γύρισε μπούμερανγκ. Επέλεξε σε μια ανακοίνωση συγγνώμης προς το θύμα του να αφιερώσει μεγαλύτερο τμήμα στη “μεγάλη” αποκάλυψη. 76 λέξεις για τη συγγνώμη στον Anthony Rapp, αλλά 97 για τον εαυτό του και για να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούσαν για την ομοφυλοφιλία του. Μια ανακοίνωση συγγνώμης που καταλήγει να στρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Μια προσπάθεια να βρει “ασπίδα” προστασίας που έπεσε στο κενό και οδηγεί πολλούς ακόμα και να αμφιβάλλουν για το αν πράγματι λυπάται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις