Κόσμος

Κηδεύτηκε σαν κοινός θνητός ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας

Τηρώντας τις ασκητικές παραδόσεις της Σαουδικής Αραβίας, η σορός του βασιλιά Αμπντάλα, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην ιστορία του κόσμου, μεταφέρθηκε τυλιγμένη σε ένα απλό σάβανο σε έναν λιτό τάφο, στο κοιμητήριο του Ριάντ όπου αναπαύονται πολλοί από τους υπηκόους του.

Το ουαχαβιτικό σουνιτικό Ισλάμ που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία θεωρεί αμάρτημα που προσεγγίζει την ειδωλολατρία τις φανταχτερές επιδείξεις πένθους.

Ούτε περίοδος πένθους

Στη χώρα δεν κηρύχθηκε κάποια επίσημη περίοδος πένθους και οι σημαίες σε όλο το βασίλειο δεν κυμάτιζαν μεσίστιες. Μολονότι ο Αμπντάλα ήταν δημοφιλής στους υπηκόους του, δεν υπήρξαν αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολιτών στους δρόμους για να θρηνήσουν την απώλειά.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες σήμερα ήταν κλειστές λόγω της αργίας της Παρασκευής και θα ξανανοίξουν κανονικά την Κυριακή, πρώτη ημέρα της εβδομάδας για τους μουσουλμάνους.

Ενώ η απογευματινή προσευχή, πριν από την κηδεία, τελέστηκε ενώπιον ηγετικών προσωπικοτήτων —Σαουδαράβων πριγκίπων, πανίσχυρων ιερωμένων και πολυεκατομμυριούχων επιχειρηματιών— η σορός του βασιλιά μεταφέρθηκε στο τζαμί με ασθενοφόρο. Πέρασε ανάμεσα στο πλήθος πάνω σε ένα απλό φορείο, τοποθετήθηκε μπροστά στους πιστούς που προσεύχονταν και κατόπιν οι άρρενες συγγενείς του τον μετέφεραν στο νεκροταφείο όπου ενταφιάστηκε, χωρίς καμία άλλη τελετή.

Η λιτή ζωή του

Παρά τον πλούτο του, σε σύγκριση με την πολυτελή ζωή που διήγαν πολλά από τα αδέρφια και τα ανίψια του, ο Αμπντάλα ζούσε λιτά και μάλιστα προτιμούσε να κατασκηνώνει στην έρημο για τις διακοπές του αντί να απολαμβάνει τις ανέσεις κάποιου μεγάρου στη Μεσόγειο.

Οι προκάτοχοι του Αμπντάλα και τα ετεροθαλή αδέλφια του που πέθαναν πριν από εκείνον έχουν επίσης ενταφιαστεί σε τάφους χωρίς διακριτικά στο κοιμητήριο αλ Αούντ ή σε άλλα κοιμητήρια σε άλλες πόλεις του βασιλείου

Όταν ανέλαβε την εξουσία περιέκοψε μάλιστα και κάποια από τα βασιλικά έξοδα των συγγενών του, διατάζοντας τους πρίγκιπες να πληρώνουν μόνοι τους τον λογαριασμό του τηλεφώνου τους και να κλείνουν εκ των προτέρων θέσεις στον εθνικό αερομεταφορέα.

Λέγεται πάντως ότι στα ταξίδια του επιζητούσε την πολυτέλεια που θα περίμενε κανείς από τον απόλυτο μονάρχη της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου.

Ένα αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα του 2006 ανέφερε ότι ζήτησε προσωπικά από έναν Αμερικανό απεσταλμένο να εξοπλιστεί το αεροσκάφος του, ένα Μπόινγκ 747, με τα ίδια συστήματα ασφαλείας που διέθετε και το προεδρικό αεροσκάφος του φίλου του, του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Πάντως, στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν πολλά “μνημεία” που θα θυμίζουν στους υπηκόους του τον Αμπντάλα και το έργο του: το όνομά του φέρουν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο στην Τζέντα, ένα ταμείο χορήγησης υποτροφιών, ένα νοσοκομειακό συγκρότημα στη Μέκκα, η κρατική υπηρεσία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μια λεωφόρος στο Ριάντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αντιδράσεις για μέτρα σοκ από Μπαϊρού στη Γαλλία - Ζητά περικοπές 3.000 θέσεων στο δημόσιο και κατάργηση 2 αργιών
Ο Φρανσουά Μπαϊρού υποστηρίζει ότι η Δευτέρα του Πάσχα και η Ημέρα της Νίκης θα μπορούσαν να γίνουν κανονικές εργάσιμες ημέρες, καθώς οι επικριτές αποκαλούν το σχέδιο «άμεση επίθεση στη Γαλλία»
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση ενός σημαντικού σχεδίου ανάκαμψης των δημόσιων οικονομικών, στο οποίο περιγράφονται οι πρώτες δημοσιονομικές κατευθύνσεις για το 2026
Επαναπατρίστηκε ρωμαϊκό ψηφιδωτό στην Πομπηία μετά από 80 χρόνια - Είχε κλαπεί από αξιωματικό των Ναζί
Το ψηφιδωτό χρονολογείται μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ. - Οι κληρονόμοι του, το επέστρεψαν στην Ιταλία αφού ο προηγούμενος Γερμανός ιδιοκτήτης του πέθανε - Τι αναφέρει η «κατάρα της Πομπηίας»
Συντηρητές εκθέτουν ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα ζευγάρι ερωτευμένων, το οποίο επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία, στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας 4
Η Σλοβακία μπλόκαρε το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία – «Απορρίπτουμε την ηλίθια πρόταση να διακοπεί το φυσικό αέριο»
«Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για να μην έχει η Ρωσία τα μέσα να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας
Η Σλοβακία μπλόκαρε το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία – «Απορρίπτουμε την ηλίθια πρόταση να διακοπεί το φυσικό αέριο» 34
Τραγωδία στην Ιταλία: Τρεις νεκροί μετά από σύγκρουση φορτηγού με αυτοκίνητο μέσα σε σήραγγα – Μία 5χρονη ανάμεσα στους τραυματίες
Τα θύματα είναι τρεις άνδρες, ενώ η 5χρονη που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Φλωρεντίας με ελικόπτερο - Μία γυναίκα φέρει επίσης σοβαρά τραύματα από το σφοδρή σύγκρουση
Ασθενοφόρο στην Ιταλία