Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κιμ Γιονγκ Ουν κατά Τραμπ: Ο γερο – παράφρονας εκμεταλλεύθηκε το θάνατο του Αμερικανού φοιτητή

Κιμ Γιονγκ Ουν Ντόναλντ Τραμπ Ότο Γουόρμπιερ

Ακόμη και για το θάνατο του 22χρονου φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ βρίσκουν λόγο για να “τσακωθούν” Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 22χρονος φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ πέρασε σχεδόν δυο χρόνια φυλακισμένος στη Βόρεια Κορέα. Είχε καταδικαστεί γιατί “κατέβασε” μια αφίσα του Κιμ Γιονγκ Ιλ (πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν) από ξενοδοχείο της Πιονγκγιάνγκ. Επέστρεψε στις ΗΠΑ πριν από λίγους μήνες και λίγες μέρες μετά πέθανε. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι γονείς του υποστήριξαν ότι ο νεαρός καταδικάστηκε.

Ότο Γουόρμπιερ: Έκλεψε μια αφίσα και το πλήρωσε με τη ζωή του

Όμως τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης έδειξαν ότι ο άτυχος φοιτητής δεν έφερε σημάδια βασανιστηρίων. Αυτό ήταν αρκετό για να ξεσπάσει νέος “πόλεμος” ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ.

«Ο παράφρονας Τραμπ»

Η αντίδραση της Βόρειας Κορέας ήρθε μέσα από δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ “γερο-παράφρονα” που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το θάνατο του 22χρονου φοιτητή.

«Ο Τραμπ και η κλίκα του, για λόγους προπαγάνδας κατά της Βόρειας Κορέας, εκμεταλλεύονται ξανά το θάνατο του Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ», αναφέρεται στη δήλωση.

Ο 22χρονος καταδικάστηκε το 2016 σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα αφού έκλεψε μια αφίσα από ξενοδοχείο της Πιονγκγιάνγκ.

Η ιατροδικαστική έκθεση

Ο Ότο Γουόρμπιερ, πέθανε τον Ιούνιο του 2017 μία εβδομάδα αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ από τη Βόρεια Κορέα σε κωματώδη κατάσταση. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που εξέτασε η σορό του, δεν έφερε σημάδια βασανιστηρίων.

Η Λάκσμι Σαμάρκο, η ιατροδικαστής από το Οχάιο που τον εξέτασε, «υπέστη εγκεφαλικές βλάβες λόγω έλλειψης οξυγόνου». Δεν ήταν, όμως, σε θέση να καθορίσει την αιτία των βλαβών.

«Δεν γνωρίζουμε τι του συνέβη. Αυτό είναι το συμπέρασμα (…) Δεν θα μάθουμε ποτέ εκτός κι αν οι άνθρωποι που ήταν εκεί πουν: “Αυτό συνέβη στον Ότο”», υπογράμμισε η Σαμάρκο.

Το πτώμα του Γουόρμπιερ δεν έφερε παρά μερικές ουλές οι οποίες οφείλονται σε ιατρικά εργαλεία, εκτός από μία, διευκρίνισε η ιατροδικαστής.

“Τον βασάνισαν”

Οι γονείς του Γουόρμπιερ κατηγόρησαν την Τρίτη την Πιονγκγιάνγκ ότι «βασάνισε συστηματικά και τραυμάτισε σκοπίμως» τον γιο τους, ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους έφερε εμφανή σημάδια βασανιστηρίων.

Κατήγγειλαν ότι τα πόδια και τα χέρια του ήταν «εντελώς παραμορφωμένα», είχε μια ουλή στο πόδι του από μια πληγή που έμεινε ανοικτή για καιρό και έμοιαζε σαν κάποιος να «είχε χρησιμοποιήσει μια πένσα» στα κάτω του δόντια.

«Απήγαγαν τον Ότο και τον βασάνισαν (…) Είναι τρομοκράτες», τόνισε ο Φρεντ Γουόρμπιερ μιλώντας στο Fox News.

Τραμπ: Βασανίστηκε πέρα από κάθε φαντασία

«Καταπληκτική συνέντευξη στο Fox & Friends των γονιών του Ότο Γουόρμπιερ: 1994-2017. Ο Ότο βασανίστηκε πέρα από κάθε φαντασία στη Βόρεια Κορέα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Μέχρι το tweet του Αμερικανού προέδρου κανένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν είχε κατηγορήσει δημόσια τη Βόρεια Κορέα για τον βασανισμό του νεαρού φοιτητή.

Tο χρονικό

Ο 22χρονος φοιτητής είχε πάει στη Βόρεια Κορέα για διακοπές. Αρχικός του προορισμός ήταν η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, όπου επρόκειτο να συνεχίσει τις σπουδές του. Στις ΗΠΑ, φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Τον Ιανουάριο του 2016 συνελήφθη (στο αεροδρόμιο ενώ έφευγε) κατηγορούμενος πως κατέβασε από τοίχο του ξενοδοχείου όπου έμενε αφίσα που έδειχνε τον Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ότο Γουόρμπιερ

Μάλιστα, οι βορειοκορεάτικες αρχές είχαν δώσει στη δημοσιότητα και ένα video από κάμερα ασφαλείας. Υποστήριζαν πως δείχνει τη στιγμή που ο Αμερικανός φοιτητής κατεβάζει την αφίσα του εκλιπόντα ηγέτη της Βόρειας Κορέας!

Δείτε το

https://youtu.be/SzVGIAcLsf8

Ο φίλος του που τον συνόδευε στο ταξίδι, ο Ντάνι Γκρέιτον, ήταν ο μοναδικός Δυτικός που τον είδε να συλλαμβάνεται. «Ο Ότο δεν αντιστάθηκε. Φαινόταν να φοβάται», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post.

Όταν οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας, ο Ότο Γουόριμπερ κατηγορήθηκε για εχθρική πράξη προς τη χώρα με την απόφασή του να «κλέψει» την αφίσα από τον τοίχο του ξενοδοχείου του. Παρά τις εκκλήσεις του για συγχώρεση, τη συνέντευξη Τύπου όπου με δάκρυα στα μάτια ζήτησε ξανά συγχώρεση, καταδικάστηκε, τον Μάρτιο του 2016, σε 15 χρόνια φυλακή και σε καταναγκαστικά έργα!

https://youtu.be/mjDgb-k4VXw

Από την ημέρα που καταδικάστηκε (η δίκη του ήταν ένα πραγματικό σόου για το καθεστώς της Πιονγιάνγκ και διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα) μέχρι τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι απελευθερώνεται για “ανθρωπιστικούς λόγους” κανείς δεν τον είχε δει. Και όποιος τον είδε όταν τον κατέβαζαν στα χέρια από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στις ΗΠΑ κατάλαβαν πως δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος, πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Λίγο μετά τη δίκη του έπεσε σε κώμα. Οι εγκεφαλικές κακώσεις που έφερε συνήθως προκύπτουν από καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί του απέρριψαν τον ισχυρισμό των αρχών της Βόρειας Κορέας ότι ο φοιτητής έπαθε αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά βαριά δηλητηρίαση που προκαλείται από τις τοξίνες ενός βακτηρίου.

Οι γιατροί του όμως δεν βρήκαν στον οργανισμό του τέτοιες ενδείξεις. Ο άτυχος φοιτητής δεν είχε εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού αλλά έχει εκτεταμένη απώλεια εγκεφαλικού ιστού, που σημαίνει πως ο εγκέφαλός του δεν μπορούσε να αιματώνεται σωστά για ένα μεγάλο διάστημα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις