Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Κίνα: Wu Zhe, ο άνθρωπος πίσω από τα «κατασκοπευτικά» μπαλόνια

Κίνα: Wu Zhe, ο άνθρωπος πίσω από τα «κατασκοπευτικά» μπαλόνια

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ εξαιτίας των ιπτάμενων αντικειμένων που έχουν βρεθεί να ίπτανται στους ουρανούς της Αμερικής αλλά και του Καναδά. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν καταρρίψει 4 ύποπτα αντικείμενα, ανάμεσά τους, ένα μπαλόνι από την Κίνα.

Το μπαλόνι καταρρίφθηκε από τις ΗΠΑ στις 4 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με την Κίνα επρόκειτο για μετεωρολογικό μπαλόνι. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για κατασκοπευτικό μπαλόνι. Έκτοτε οι αμερικανικές αρχές έχουν ρίξει άλλα τρία αντικείμενα. Το ένα ήταν στο μέγεθος αυτοκινήτου, το άλλο ήταν κυλινδρικό και το άλλο ήταν οκταγωνικό.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα μπαλόνια της Κίνας είναι ο καθηγητής Γου Ζε. Σύμφωνα με τους New York Times, ο καθηγητής είναι ιδρυτής σε τρεις από τις έξι Κινεζικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκα ποινή από την αμερικανική κυβέρνηση για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια.

Πρόκειται για κορυφαίο καθηγητή στο πανεπισήμιο Μπεϊχάνγκ του Πεκίνου και ασχολείται με τα συγκεκριμένα μπαλόνια εδώ και 20 χρόνια. Πρόκειται για μπαλόνια που «πετούν» σε μεγάλα υψόμετρα. 

Το 2019, ο Γου Ζε μαζί με την ομάδα των ερευνητών του, ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να τελειοποιήσουν ένα μπαλόνι το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετά σε ύψος 18.300 μέτρων και το είχαν ονομάσει «Cloud Chaser» («Κυνηγός νεφών»). Τότε, ο καθηγητής Γου είχε αφήσει το συγκεκριμένο μπαλόνι να κάνει σχεδόν το γύρο του κόσμου και φυσικά να διασχίσει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο Γου Ζε είχε δηλώσει πανευτυχής για την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας. Σκοπός των μπαλονιών είναι η πρόληψη και καταγραφή φυσικών καταστροφών, η παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – αλλά και γενικότερα η παρακολούθηση γενικώς.

Κανείς δεν γνωρίζει αν συνδέονται με το Cloud Chaser, ωστόσο ο καθηγητής Γου είναι 66 ετών και μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό μαχητικών αεριωθούμενων, ενώ κατά το δημοσίευμα έχει συμβάλλει στην εξέλιξη μη ανιχνεύσιμων ιπτάμενων αντικειμένων από τα ραντάρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις