Το σφοδρό πέρασμα του τυφώνα Μάισακ στοίχισε τη ζωή σε 16 κατοίκους και εκατοντάδες τραυματισμούς, στην κεντρική και το νότιο τμήμα της Κίνας, μετέδωσαν σήμερα (07.07.2026) κρατικά ΜΜΕ.
Η τροπική καταιγίδα επιπλέον προκάλεσε ρήγματα φραγμάτων και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες να εκκενώσουν τις εστίες τους στη νότια Κίνα εξαιτίας του τυφώνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο τυφώνας Μάισακ, ο οποίος έπληξε στο πέρασμα του και το Βιετνάμ και την επαρχία Χαϊνάν της νότιας Κίνας το Σαββατοκύριακο (04-05.07.2026), θα απορρίψει το νερό που ρούφηξε κατά τη διάρκεια της πορείας του στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας καθώς εξασθενεί και κατευθύνεται προς την ενδοχώρα, αναφέρουν μετεωρολόγοι.
Σε τομείς στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χουμπέι (κεντρικά) παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα «επεισόδιο κατακόρυφης μεταφοράς» αέρα (αντίθεσης θερμοκρασιών) που προκάλεσε «σφοδρές καταιγίδες και ανέμους», ανέφερε η κρατική τηλεόραση CCTV.
China: Record-breaking floods hit Nanning, Guangxi, after Typhoon Maysak dumped 745.7 mm of rain in 24 hours (July 5–6). Three reservoir dams reportedly breached, flooding downstream villages and towns. #China #Floods #TyphoonMaysak pic.twitter.com/oZaRDhIKWh
— Smriti Sharmaa (@SmritiSharma_) July 6, 2026
Επλήγησαν κυρίως πόλεις όπως η Χουαγκσί και η Χουαγκάγκ, όπου έχασαν τη ζωή τους το βράδυ οκτώ άνθρωποι, πρόσθεσε η δημόσια τηλεόραση. Αναφέρθηκαν ανεμοστρόβιλοι κατά τόπους κι εννέα άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται σήμερα το πρωί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Το εύρος των ζημιών τελεί υπό διαδικασία επαλήθευσης και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης», πρόσθεσε η CCTV.
Αλλού, ισχυρές βροχές και κατολισθήσεις που προκάλεσε ο τυφώνας Μάισακ στοίχισαν τη ζωή σε δυο ανθρώπους στην περιοχή της Γκουαγκσί (νότια) κι ώθησαν τις αρχές να απομακρύνουν εσπευσμένα από τα σπίτια τους τουλάχιστον 48.000 κατοίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση ως χθες βράδυ.
Massive flooding caused by intense rain in Fushun, Liaoning Province, China (04.07.2026) pic.twitter.com/z1dSk3AdRX
— Disaster News (@Top_Disaster) July 4, 2026
Αξιωματούχοι στη Νανίγκ, την πρωτεύουσα της Γκουαγκσί, αύξησαν στο υψηλότερο επίπεδο την επιφυλακή για την αντιμετώπιση πλημμυρών, καθώς καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ζημιές σε φράγματα.
HAPPENING NOW: Absolutely disastrous flooding at Level III due to extremely heavy rain from Typhoon Maysak in Hengzhou, Nanning, Guangxi, China.
— Weather Monitor (@WeatherMonitors) July 6, 2026
Reports indicate that 29 rivers and 36 hydrological stations in Guangxi have exceeded flood warning levels. pic.twitter.com/lRcKeZQZ5U
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ένταση και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε παγκόσμια κλίμακα προοδευτικά θα χειροτερεύει, καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων που οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων.
Η Κίνα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη· ωστόσο η δεύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται ταυτόχρονα στην κορυφή της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κι εκφράζει τη φιλοδοξία να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα ως το 2060.
Ο πρόεδρος Σι κάλεσε να «γίνει το παν», να διεξαχθούν επειγόντως επιχειρήσεις διάσωσης
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα να «γίνει το παν» στο πλαίσιο επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης που διεξάγονται μετά τις καταιγίδες οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε κεντρικές και νότιες περιοχές της γιγαντιαίας χώρας της Ασίας, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους κι εξωθώντας τις αρχές να απομακρύνουν εσπευσμένα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους.
Ο κ. Σι υπογράμμισε ότι είναι «ανάγκη να γίνει το παν για να οργανωθούν επειγόντως επιχειρήσεις διάσωσης, να προσφερθούν φροντίδες στους τραυματίες και να στεγαστούν οι πληγέντες, καθώς και να γίνουν αποτελεσματικά έργα πρόληψης», σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση CCTV.