Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Κίνα: Ιστορική απόφαση της Ονδούρας να ανοίξει πρεσβεία μετά τη διακοπή των σχέσεων με την Ταϊβάν

Κίνα: Ιστορική απόφαση της Ονδούρας να ανοίξει πρεσβεία μετά τη διακοπή των σχέσεων με την Ταϊβάν

Η Ονδούρα εγκαινίασε την πρεσβεία της στην Κίνα, μετά τη σημαντική απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν τον Μάρτιο.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορική, μιας και η Ονδούρα ήταν μια από τις μόλις 14 χώρες παγκοσμίως που αναγνώριζαν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος και όχι ως μέρος της Κίνας. Πλέον όμως οι χώρες αυτές μειώθηκαν σε 13, μετά την απόφαση της Ονδούρας.

Την πρεσβεία εγκαινίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Η πρόεδρος της Ονδούρας, η Σιομάρα Κάστρο, συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή της στην Κίνα και αναμένεται να συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό της Σι Τζινπίνγκ.

Η Κάστρο αποφάσισε η χώρα να διακόψει τις σχέσεις με την Ταϊβάν που διατηρούσε δεκαετίες και να προσεγγίσει την Κίνα σε αναζήτηση επενδύσεων και θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν υποστηρίζει πως είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν αποδέχεται να συνάπτονται διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε οποιαδήποτε χώρα και τη νήσο. Η αναγνώριση της Κίνας από οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεπάγεται έτσι τη de facto διακοπή των σχέσεών της με την Ταϊβάν.

Ως μέρος της Κίνας πάντως αναγνωρίζεται από σχεδόν τις χώρες και από τους διεθνείς οργανισμούς.

Μετά τη σύναψη σχέσεων Ονδούρας-Κίνας, τα κράτη που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν μειώθηκαν σε μόλις 13 παγκοσμίως. Πρόκειται κυρίως για φτωχές κι αναπτυσσόμενες χώρες στην κεντρική Αμερική, στην Καραϊβική και στον Ειρηνικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις