Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κίνα: Μετεωρολογικό το μπαλόνι που μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ – Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπλίνκεν

Κίνα: Μετεωρολογικό το μπαλόνι που μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ – Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπλίνκεν
Reuters

Η Κίνα απολογείται για το μπαλόνι που παρασύρθηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι το μπαλόνι πραγματοποιούσε μετεωρολογικές και επιστημονικές έρευνες.

Παράλληλα, η Κίνα εξέφρασε τη λύπη της επειδή το μπαλόνι έφτασε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντας το γεγονός στους ανέμους που παράσυραν το μετεωρολογικό – όπως υποστηρίζει – αερόπλοιο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη (02.02.2023), πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Όπως μετέδωσαν το αμερικανικό δίκτυο ABC και το Reuters, και επιβεβαίωσε αργότερα το State Department, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Κίνα αναβάλλεται, υπενθυμίζοντας ότι από το 2018 δεν είχε προγραμματιστεί ανάλογη συνάντηση στο Πεκίνο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, πρόσθεσε ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Κίνα: Η επίσημη δικαιολογία για την είσοδο στον αμερικανικό εναέριο χώρο

Σε ανακοίνωση νωρίτερα την Παρασκευή (03.02.2023), το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσιγκτον για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρέκκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε το Πεκίνο.

«Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», συμπλήρωσε.

Καναδάς: Κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη για το μπαλόνι

Την ίδια στιγμή ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας μετά τον εντοπισμό του μπαλονιού στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με την Οτάβα, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις