Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κίνα: Πρωταθλήτρια στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Κίνα πέρασε τις ΗΠΑ και ήταν το 2016 η πρώτη χώρα σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της BP (Statistical Review of World Energy) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με εξαίρεση αυτή από υδάτινους πόρους, αυξήθηκε 14,1% το 2016, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί.

Αν και το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας ανερχόταν μόλις στο 4% της συνολικής ενέργειας, η ισχυρή αύξησή της σημαίνει ότι σε αυτήν αντιστοιχεί το ένα τρίτο της αύξησης της συνολικής ενέργειας, σημειώνει η έκθεση. Η Κίνα συνέχισε να κυριαρχεί στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, συμβάλλοντας κατά περίπου 40% στην παγκόσμια αύξησή τους – περισσότερο από ότι συνολικά οι χώρες του ΟΟΣΑ – και πέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πέρυσι, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP Σπένσερ Ντέιλ.

Η Κίνα είχε επίσης τη μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια αύξηση της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας. Η παγκόσμια υδροηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε 2,8% το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με πάνω από το 40% της αύξησης να είναι από την Κίνα. Η παγκόσμια πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε 1,3%, με την Κίνα να συμβάλει το σύνολο σχεδόν της αύξησης.

Οι εκπομπές άνθρακα έμειναν ουσιαστικά σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια, είπε ο Ντέιλ. Πέρυσι, αυξήθηκαν 0,1%, ενώ στην Κίνα μειώθηκαν 0,7%. «Οι εκπομπές άνθρακα της Κίνας εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την αύξησή τους κατά περισσότερο από 75% τα προηγούμενα 10 χρόνια και κάποιες από τις βελτιώσεις αντανακλούν διαρθρωτικούς παράγοντες που είναι πιθανόν να διατηρηθούν», σημείωσε ο Ντέιλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε