Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κίνα – Ρωσία: Ο Σι προειδοποίησε τον Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία, λένε οι FT

Κίνα – Ρωσία: Ο Σι προειδοποίησε τον Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία, λένε οι FT

Οι Financial Times ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ έκανε δραματική προειδοποίηση στον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά το Κρεμλίνο διέψευσε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «κατασκεύασμα» το δημοσίευμα των Financial Times και φυσικά διέψευσε ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους FT, που επικαλούνται δυτικούς και Κινέζους αξιωματούχους, ο Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε την προειδοποίηση αυτή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δυο τους στην επίσημη επίσκεψη του προέδρου της ασιατικής παγκόσμιας υπερδύναμης στη Μόσχα τον Μάρτιο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε όταν ερωτήθηκε αν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα: «Όχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω». Και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες περιέγραψαν το περιεχόμενο των συνομιλιών Πούτιν-Σι. «Ολα τα υπόλοιπα είναι κατασκεύασμα».

Είχε αποφασίσει να μην κάνει χρήση πυρηνικών

Στο δημοσίευμα των FT περιλαμβάνονται δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων του Κρεμλίνου που υποστήριξαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε ανεξαρτήτως να μην κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, διότι αυτό δεν θα έδινε πλεονέκτημα στην Ρωσία.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ένα πυρηνικό πλήγμα θα μετέτρεπε περιοχές που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί για την Ρωσία σε «ακτινοβολημένη έρημη χώρα», χωρίς να συμβάλλει στην προώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις