Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κίνα: Τα απάνθρωπα μέτρα κατά του κορονοϊού προκάλεσαν κατάρρευση εισαγωγών και εξαγωγών

Κίνα: Τα απάνθρωπα μέτρα κατά του κορονοϊού προκάλεσαν κατάρρευση εισαγωγών και εξαγωγών

Η Κίνα έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της μόνη της στο θέμα της αναχαίτισης του νέου κύματος κορονοϊού στη χώρα. Τα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα που είχε πάρει τελευταία η χώρα κατά του κορονοϊού, προκάλεσαν κατάρρευση στις κινεζικές εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Τα πολύ σκληρά μέτρα με τα lockdown, τους περιορισμούς, τα συνεχή τεστ και ακόμα και τις συλλήψεις και τους εγκλεισμούς ανθρώπων που είχαν νοήσει με κορονοϊό, που είχε πάρει η Κίνα από τον περασμένο μήνα μετά το νέο ξέσπασμα του Covid, προκάλεσαν τεράστια χτυπήματα στην οικονομία της χώρας. Αποτέλεσμα ήταν οι εισαγωγές και εξαγωγές να πάρουν την κατιούσα.

Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας έκαναν βουτιά τον Νοέμβριο σε επίπεδα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε να δει από τις αρχές του 2020, οπότε και ξέπασε η πανδημία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (7.12.2022).

Τον περασμένο μήνα η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων από την εκδήλωση της πανδημίας και η κυβέρνηση της χώρας συνέχισε την αυστηρή υγειονομική πολιτική της κατά του κορονοϊού. Τα μέτρα αυτά μείωσαν δραστικά, όπως ήταν λογικό, την κατανάλωση των νοικοκυριών, τη ζήτηση των επιχειρήσεων και προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι αριθμοί της πτώσης

Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για την οικονομία της χώρας. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της και η Κίνα ολόκληρη είχε κλείσει.

Η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας, μείωσε εξάλλου τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή της από τον Μάιο του 2020.

Ανάσα από την ανακοίνωση για χαλάρωση

Η τάση πάντως δεν αναμένεται πως θα έχει διάρκεια μεσοπρόθεσμα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα χαλάρωση των μέτρων, υπό το βάρος των προβλημάτων στην οικονομία της, αλλά φυσικά και υπό τις τεράστιες αντιδράσεις των Κινέζων που έκαναν μαζικές διαδηλώσεις για το θέμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις