Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Κίνδυνος απρόβλεπτων εξελίξεων από το σχέδιο Κούνσερ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Κίνδυνος απρόβλεπτων εξελίξεων από το σχέδιο Κούνσερ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Ο Τζάρεντ Κούσνερ ετοιμάζεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά οι φωνές για την ακύρωσή του πληθαίνουν. Κίνδυνος για απρόβλεπτες εξελίξεις.

Όλο και περισσότερες είναι οι φωνές για την ακύρωση του σχεδίου του Τζάρεντ Κούσνερ για την Μέση Ανατολή παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη. Αντιδρούν ακόμη και μερικοί από του πολιτικούς συμμάχους του Τραμπ, σχολιάζει το «Politico».

Ηγετικές φωνές των συντηρητικών, αλλά και υποστηρικτών του Ισραήλ που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο, εκφράζουν τους ίδιους φόβους.

Οι ανησυχίες εντοπίζονται στους φόβους ότι η ειρηνευτική πρόταση του Κούσνερ μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας, ενώ τα όσα προβλέπονται από το πλαίσιο της, εκτιμάται ότι σκοτώνουν για πάντα την λύση των δύο ξεχωριστών κρατών.

Πολλοί εκτιμούσαν ότι η πρόταση αυτή θα έμπαινε στο ράφι με την ανακοίνωσή της, πριν από την εκδήλωση της πολιτικής αναταραχής στο Ισραήλ και την προκήρυξη νέων εκλογών για το φθινόπωρο.

Σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που θα προτρέψουν την κυβέρνηση Τραμπ να «παγώσει» επ’ αόριστον την ανακοίνωση του σχεδίου, ενώ για το πλαίσιο του έχουν δημοσιοποιηθεί ελάχιστες λεπτομέρειες.

«Η παρουσίαση του σχεδίου κατά την περίοδο αυτή θα κάνει τις ΗΠΑ να μην φανούν σοβαρές», δήλωσε ο Τζέιμς Καραφάνο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (Heritage Foundation). Το συγκεκριμένο ίδρυμα συντάσσεται συνήθως, με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Είναι καλύτερο να περιμένουμε, ίσως μέχρι μετά την διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών», σημείωσε ο ίδιος σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμά του.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί την Κυριακή ότι ο ίδιος θεωρεί πως η πρόταση του Κούσνερ δεν θα δουλέψει, συμφωνώντας έτσι, με ιδιωτική εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που έγινε στην διάρκεια μιας συνάντησης την προηγούμενη εβδομάδα. Την συνάντηση αυτή, δημοσιοποίησε η εφημερίδα «The Washington Post».

Συνιστούν στον Κούσνερ να το αποσύρει

Στην περίπτωση, που οι επιφυλακτικές εκτιμήσεις για την τύχη της πρότασης δεν αποτρέψουν τον Κούσνερ από την παρουσίασή της, η διαρκής άσκηση κριτικής για τις αρνητικές εξελίξεις που είναι ενδεχόμενο να δρομολογήσει, θα απογυμνώσει την προώθησή της, από τους δυναμικούς υποστηρικτές που είναι απαραίτητοι για την προώθησή της, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό.

Μεταξύ των πιο προβεβλημένων παρατηρητών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που συνιστούν στον Κούσνερ να αποσύρει την πρότασή του, είναι κι ο Ρομπ Σάτλοφ, εκτελεστικός διευθυντής στο ινστιτούτο για την πολιτική στην Μέση Ανατολή, με έδρα την Ουάσινγκτον (Institute for Near East Policy). Πρόκειται για μία δεξαμενή σκέψης που προωθεί τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ως ένα στρατηγικό στοιχείο αποτελεσματικής διάστασης για την εκπροσώπηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Σάτλοφ σε σχετική αρθρογραφία του, περιγράφει τον εαυτό του ως έναν μη προκατειλημμένο ανεξάρτητο, ενώ έχει προειδοποιήσει για την πρόκληση μιας σειράς αρνητικών αντιδράσεων, από την δημοσιοποίηση του σχεδίου του Κούσνερ.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το σχέδιο απορριφθεί από τους Παλαιστινίους, οι σκληροπυρηνικοί Ισραηλινοί θα μπορούν να πιέσουν την κυβέρνησή τους να προχωρήσει και να καταλάβει τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια, την περαιτέρω απομόνωση του Ισραήλ από την διεθνή σκηνή, αποδυναμώνοντας το, ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Ιράν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις