Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κίτρινα γιλέκα: Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στην Αψίδα του Θριάμβου

Κίτρινα γιλέκα: Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στην Αψίδα του Θριάμβου
Φωτογραφία Reuters

Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στην Αψίδα του Θριάμβου – Νέες συγκρούσεις αστυνομίας – “κίτρινων γιλέκων”

Άλλο ένα Σάββατο που τα “κίτρινα γιλέκα” κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού. Άλλο ένα Σάββατο που οι δρόμοι της γαλλικής πρωτεύουσας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.

Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων γέμισε για ένατο Σάββατο ξανά διαδηλωτές που έφτασαν έως την Αψίδα του Θριάμβου. Για άλλη μια φορά οι διαδηλωτές δέχτηκαν δακρυγόνα από τη γαλλική αστυνομία, με τους αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ και με πλαστικές σφαίρες.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών και με τις αντλίες νερού που επιστρατεύονται συνήθως σε διαδηλώσεις. Οι δε διαδηλωτές επιστράτευσαν και… μπογιές.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Τα επεισόδια, σύμφωνα με το Sputnik, ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά της αστυνομίας που βρίσκονταν κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η νέα, ένατη, συγκέντρωση από τα «κίτρινα γιλέκα» έρχεται τρεις μέρες πριν από την έναρξη του εθνικού διαλόγου που ξεκινά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στη χειρότερη κρίση της θητείας του.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει εντολή να αναπτυχθούν 5.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στο Παρίσι, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της χωροφυλακής. Συνολικά, σχεδόν 80.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης κινητοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία.

Μετά την επιβράδυνση της κινητοποίησης στα τέλη του χρόνου, το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” ξαναβρήκε τη δύναμή του το περασμένο Σάββατο, όταν 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αμφισβητούνται συχνά από τα «κίτρινα γιλέκα».

Η ημέρα σημαδεύτηκε από βία, κυρίως από την εισβολή διαδηλωτών σε υπουργείο με έναν εκσκαφέα. 345 άνθρωποι προσήχθησαν σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων οι 281 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Από τις 17 Νοεμβρίου, Γάλλοι που προέρχονται από λαϊκά και μεσαία στρώματα καταγγέλλουν τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη, διεκδικώντας αύξηση της αγοραστικής δύναμης.

Οι Γάλλοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα παρέμειναν ασυγκίνητοι από τις παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο Μακρόν στην προσπάθεια να κατευνάσει την κρίση.

Εκτός από τα κοινωνικά μέτρα, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη έναν μεγάλο εθνικό διάλογο ώστε οι Γάλλοι να προσεγγίσουν εκείνους που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αυτή η διαβούλευση που οργανώθηκε σε όλη τη Γαλλία «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Πρέπει ο καθένας να την εκμεταλλευτεί, με το μέρος της ευθύνης, του ρίσκου και του αγνώστου που του αναλογεί», δήλωσε την Παρασκευή ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε, στο μεταξύ, ξανά όταν κατά τη διάρκεια τελετής στο Μέγαρο των Ηλυσίων είπε ότι πολλοί Γάλλοι δεν διαθέτουν αρκετά «την αίσθηση της προσπάθειας», μια δήλωση που κατήγγειλε η αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση προς το κοινωνικό κίνημα.

Η κυβέρνηση κατέστησε τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα προτεραιότητά της για τους πρώτους μήνες του χρόνου, βλέποντας σε αυτήν την πύλη εξόδου από την κοινωνική κρίση, αλλά επίσης και τη δυνατότητα να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, την ώρα όπου η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς και τους παράγοντες της δημοκρατικής ζωής στη Γαλλία, με πρώτο τον Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Cevipof.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις