Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κλειστές οι εκκλησίες το Πάσχα σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία

Κλειστές οι εκκλησίες το Πάσχα σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία
photo Reuters

Η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία θα γιορτάσουν το Πάσχα αυτό το σαββατοκύριακο με κλειστές τις εκκλησίες εξαιτίας του κορονοϊού.

Και αυτό γιατί τόσο στη Σερβία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχουν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας από την Παρασκευή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορονοϊού.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σερβία ζήτησε να αρθεί την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ώστε να επιτραπεί στους πιστούς να παρευρεθούν στις πασχαλινές λειτουργίες. Όμως ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοινώνοντας την απόφασή του χθες, Τρίτη, το βράδυ από την κρατική τηλεόραση (RTS), δεν του απάντησε άμεσα.

“Θα παρακαλέσω γονατιστός τον πατριάρχη να επανεξετάσει αυτό το αίτημα (…) όμως βεβαίως δεν θα συλλάβουμε ιερείς”, δήλωσε διευκρινίζοντας ότι υποστηρίζει την άποψη των ιατρών που πρότειναν αυτή την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στη Βόρεια Μακεδονία, η Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε τους πιστούς που θα ήθελαν να πάνε στους ναούς, να σεβαστούν τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση και να μην φιλάνε τα εικονίσματα.

Η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν αμφότερες ανακοινώσει πως αποφάσισαν να παρατείνουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που βρίσκεται ήδη σε ισχύ και να την εφαρμόσουν από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής (στις 17:00 ώρα Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία κι στις 18:00 ώρα Ελλάδας στη Σερβία) μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τρίτης του Πάσχα.

Πρόκειται για τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν αποφασισθεί από τις δύο χώρες από την αρχή της πανδημίας Covid-19.

Η πλειονότητα των 7,1 εκατομμυρίων κατοίκων της Σερβίας είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί. Από την αρχή της επιδημίας, 4.465 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 94 έχουν αποβιώσει. Στη Βόρεια Μακεδονία, 908 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 44 έχουν αποβιώσει.

Στο Μαυροβούνιο, όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν επίσης την πλειονότητα των περίπου 650.000 κατοίκων, οι αρχές έχουν ήδη από τις 22 Μαρτίου απαγορεύσει την παρουσία πιστών στις εκκλησίες στη διάρκεια των λειτουργιών. Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος και ιερείς που παραβίασαν την απαγόρευση συνελήφθησαν στις 12 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις