Τρίτη, 28 Μαΐ
21oC Αθήνα

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία μετά τις βολές του Λιμενικού εναντίον τουρκικού πλοίου! Έστειλε πλοία στο σημείο!

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία μετά τις βολές του Λιμενικού εναντίον τουρκικού πλοίου! Έστειλε πλοία στο σημείο!

– Η Τουρκία έστειλε τρία πλοία ανοιχτά της Ρόδου
– Είναι το σημείο όπου νωρίτερα το ελληνικό Λιμενικό άνοιξε πυρ εναντίον πλοίου με τουρκική σημαία
– Υπήρχαν καταγγελίες πως μετέφερε ναρκωτικά
– Αρνήθηκε να μπει στο λιμάνι της Ρόδου για έλεγχο
– Η Τουρκία λέει πως το περιστατικό έγινε σε διεθνή ύδατα – “Σε ελληνικά χωρικά ύδατα” ξεκαθαρίζει το Λιμενικό
– Δείτε εικόνες από το σημείο

Το “θερμό επεισόδιο” που προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο έχει… εξέλιξη. Η Τουρκία στέλνει τρία πλοία στο σημείο, ανοιχτά της Ρόδου, όπου νωρίτερα το ελληνικό Λιμενικό άνοιξε πυρ εναντίον πλοίου με τουρκική σημαία.

Την είδηση μεταφέρει το τουρκικό δίκτυο Anadolu και είναι φανερό πως οι Τούρκοι προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση.

Αυτά που αναφέρει το Anadolu είναι ενδεικτικά: Μεταφέρει (ανώνυμες) πηγές του τουρκικού υπουργείο Εσωτερικών και τονίζει πως το ελληνικό Λιμενικό “φέρεται να έριξε προειδοποιητικές βολές”.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, ωστόσο, είναι πως στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται πως το περιστατικό έγινε σε διεθνή ύδατα, την ώρα που το ελληνικό Λιμενικό, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ξεκάθαρα πως την στιγμή που προσέγγισε το τουρκικό πλοίο, έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του Λιμενικού

Το Anadolu τονίζει επίσης πως τα τρία πλοία που έστειλε η Τουρκία στο σημείο, συνόδευσαν το πλοίο σε τουρκικά ύδατα.

Το χρονικό του περιστατικού

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικαλούνται το τουρκικό δίκτυο NTV, το οποίο αναφέρει πως το ελληνικό Λιμενικό έριξε δεκάδες προειδοποιητικές βολές εναντίον του φορτηγού πλοίου, το οποίο έχει την ονομασία “ACT”, ανοιχτά της Ρόδου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πλοίο εβλήθη διότι δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Το φορτηγό πλοίο πήρε φορτίο από το τουρκικό λιμάνι Iskenderun και κινείτο προς την κατεύθυνση του Izmit Bay, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ενώ βρισκόταν στο Αιγαίο, το τουρκικό πλοίο προσεγγίστηκε από πλοία της ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία απαίτησαν να μπει στο λιμάνι της Ρόδου για να γίνει έλεγχος του εμπορεύματος. Ο Τούρκος καπετάνιος φέρεται να αγνόησε τις προειδοποιήσεις, κάτι που οδήγησε στο να ανοίξουν πυρ τα πλοία του ελληνικού Λιμενικού“, αναφέρει το rt.com.

Την ίδια ώρα, το sputniknews.com αναφέρει πως το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου βρήκε 36 τρύπες από σφαίρες στο “κέλυφος” του φορτηγού, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το κατά πόσο υπάρχουν τραυματίες από το περιστατικό. Το rt.com, πάντως, μεταδίδει πως οι τρύπες από τις σφαίρες που βρέθηκαν ήταν 16, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε τελικά και ο Τούρκος καπετάνιος του πλοίου.

Διαβάστε στη συνέχεια του κειμένου τις δηλώσεις του καπετάνιου στα τουρκικά ΜΜΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος που μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ το περιστατικό, έμοιαζε με προσπάθεια… στησίματος ενός “θερμού επεισοδίου” στο Αιγαίο…

Παράλληλα, η τουρκική έκδοση του sputnik δημοσιεύει και τις πρώτες φωτογραφίες από το τουρκικό πλοίο, στις οποίες φαίνονται καθαρά οι τρύπες από τις σφαίρες. Δείτε τις

Τι λένε οι δύο πλευρές

Το sputnik μεταφέρει, μάλιστα, τις πρώτες αντιδράσεις των δύο πλευρών, αναφέροντας:

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «το τουρκικό πλοίο βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, συνεπώς όταν δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής Ακτοφυλακής, εβλήθησαν προειδοποιητικά πυρά». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε πως το περιστατικό ερευνάται“.

Οι υποψίες και η… διαφυγή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπήρχαν στοιχεία ότι το πλοίο με την τουρκική σημαία μετέφερε κάτι ύποπτο. Αυτό επιεβαιώθηκε από την ενημέρωση του Λιμενικού, το οποίο όπως προαναφέραμε, τονίζει πως υπήρξε ανώνυμη καταγγελία πως το τουρκικό πλοίο μετέφερε ναρκωτικά.

Τι δήλωσε ο καπετάνιος στα τουρκικά ΜΜΕ

Το rt.com μεταφέρει και δηλώσεις του καπετάνιου του πλοίου, οι οποίες έγιναν στο CNN Turk.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ελληνικό Λιμενικό πλησίασε το πλοίο του όταν περνούσε ανοιχτά της Ρόδου και απαίτησε να μπει στο λιμάνι του νησιού. “Είπαμε πως δεν θα το κάνουμε. Μας είπαν πως θα ανοίξουν πυρ αν δεν σταματούσαμε. Αυτό έκαναν. Τώρα υπάρχουν 16 τρύπες στο πλοίο“, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο καπετάνιος δήλωσε ακόμη πως η ζημιά στο πλοίο δεν επηρέασε την πορεία του και πως δεν υπάρχει κίνδυνος εισροής υδάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε