Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κλιματική αλλαγή: 2022 και 2023 οι θερμότερες χρονιές στη Βρετανία

Κλιματική αλλαγή: 2022 και 2023 οι θερμότερες χρονιές στη Βρετανία

Σκληρή πραγματικότητα πλέον η κλιματική αλλαγή. Το 2022 και το 2023 οι δύο θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Μεγάλη Βρετανία.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, γίνεται ολοένα και πιο φανερός. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας (Met Office) και τα προσωρινά στοιχεία που διαθέτει για την ώρα, το 2023 είναι η δεύτερη θερμότερη χρονιά στην ιστορία της χώρας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Met Office, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι καύσωνες του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Επίσης το 2023 καταγράφηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο τους 8 από τους 12 μήνες του έτους.

«Η παρακολούθηση του κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαφής. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καταγραφή της θερμοκρασίας στη Βρετανία μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μάικ Κέντον, επικεφαλής επιστήμονας του Met Office.

«Την ώρα που το κλίμα μας θα παραμείνει μεταβαλλόμενο, με διαστήματα κρύου και υγρού καιρού, αυτό που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες δεκαετίες είναι να καταρρίπτεται ένας αριθμός ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών», προσέθεσε ο επιστήμονας.

Το 2023 ο μέσος όρος της θερμοκρασίας ήταν στους 9,97 βαθμούς Κελσίου. Μόνη θερμότερη χρονιά με υψηλότερη θερμοκρασία ήταν το 2022 όπου ο μέσος όρος όπως καταγράφηκε ήταν στους 10,03. Επίσης, το 2022 είναι η χρονιά που η θερμοκρασία στη Βρετανία για πρώτη φορά ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Τρίτη θερμότερη χρονιά σύμφωνα με το Met Office στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν το 2014 με μέση θερμοκρασία τους 9,88 βαθμούς Κελσίου.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα αρνητικά ρεκόρ είναι μέσα στον 21ο αιώνα. Συγκεκριμένα, 10 θερμότερα έτη στην ιστορία της Βρετανίας καταγράφηκαν μέσα στον αιώνα που διανύουμε.

Η βρετανική Μετεωρολογική υπηρεσία όμως συνεχίζει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που θα βιώσει ο κόσμος και τα επόμενα χρόνια. Αυτό το μοτίβο αναμένεται να συνεχιστεί «τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ο άνθρωπος», όπως σημειώνεται.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οξύνουν τον κίνδυνο ξηρασίας και καταστροφικών πυρκαγιών, σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών, που ενδεχομένως θα πλήξουν τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και τις υποδομές. Όπως για παράδειγμα, τους διαδρόμους προσγείωσης, απογείωσης αεροδρομίων και τις σιδηροδρομικές γραμμές.

«Η τάση που παρατηρείται στη Βρετανία αναφορικά με το κλίμα είναι σύμφωνη με εκείνη που παρατηρείται παγκοσμίως», σημειώνει επίσης το Met Office.

Το «2023 οδεύει στο να αναδειχθεί η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, την ώρα που οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας δεν ήταν ποτέ τόσο αυξημένες εδώ και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια», συνεχίζει προκαλώντας ανησυχίες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις