Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κλιματική αλλαγή: Προχωρά η ομαδική αγωγή της Τούνμπεργκ και άλλων ακτιβιστών κατά του σουηδικού κράτους

Κλιματική αλλαγή: Προχωρά η ομαδική αγωγή της Τούνμπεργκ και άλλων ακτιβιστών κατά του σουηδικού κράτους

Tο «πράσινο φως» έδωσε δικαστήριο προκειμένου να προχωρήσει ομαδική αγωγή που έχει καταθέσει η Γκρέτα Τούνμπεργκ και εκατοντάδες άλλοι ακτιβιστές για το κλίμα κατά του σουηδικού κράτους με την κατηγορίας της «ανεπαρκούς κλιματικής πολιτικής». 

Η Τούνμπεργκ και άλλοι 600 νέοι ακτιβιστές οργάνωσης που ονομάζεται Aurora κατέθεσαν αγωγή κατά του σουηδικού κράτους τον Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι οφείλει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου προκειμένου να ανταποκριθεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σήμερα το περιφερειακό δικαστήριο της Νάκα ανακοίνωσε ότι η αγωγή τους μπορεί να προχωρήσει μετά τις προσαρμογές που έκανε η ομάδα στους ισχυρισμούς της.

Το περιφερειακό δικαστήριο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για να προχωρήσει μια “υψηλού προφίλ αγωγή”, αναφέρει το ίδιο σε ανακοίνωσή του. “Στην υπόθεση αυτή είχε ζητηθεί από το περιφερειακό δικαστήριο να διευκρινίσει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να λάβει ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής”, προσθέτει το δικαστήριο.

Το σουηδικό κράτος έχει στη διάθεσή του τρεις μήνες για να απαντήσει στην αγωγή προτού η υπόθεση εκδικαστεί ή διευθετηθεί εγγράφως, διευκρινίζει το δικαστήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να σχολιάσει σχετικά.

Η Aurora ζητεί από το δικαστήριο να αποφασίσει ότι η Σουηδία χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 6,5-9,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αρχής γενομένης από το 2019.

“Η υγεία και το μέλλον του πλανήτη και το δικό μας εξαρτάται άμεσα από το αν οι πολιτικοί μας αναγνωρίζουν ή όχι την σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και ως εκ τούτου η Aurora θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να σας κάνει να το κάνετε”, ανέφερε η οργάνωση πέρυσι σε ανοιχτή επιστολή της προς την σουηδική κυβέρνηση.

Χθες, Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι “η κλιματική ορολογιακή βόμβα χτυπά”, καλώντας τα πλούσια κράτη να μειώσουν συντομότερα τις εκπομπές τους αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έπειτα από νέα αξιολόγηση επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει πολύς χρόνος για χάσιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις