Δευτέρα, 20 Μαΐ
25oC Αθήνα

Κωδικός D410 “καίει” τον Versace!

Κωδικός D410 “καίει” τον Versace!

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά βρίσκεται ο οίκος Versace. Ένας 23χρονος υποστηρίζει πως τον ανάγκαζαν να χρησιμοποιεί κωδικό που αφορά σε μαύρα ρούχα κάθε φορά που έμπαινε στο κατάστημα αφροαμερικανός πελάτης.

Ο 23χρονος Κρίστοφερ Σαμπίνο είχε προσληφθεί στο κατάστημα του Versace στο Σαν Φρανσίσκο. Όταν απολύθηκε κατέθεσε αγωγή κατά του γνωστού οίκου, ισχυριζόμενος ότι ο διευθυντής του καταστήματος, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, τού ζήτησε να χρησιμοποιεί τον κωδικό «D410» κάθε φορά που στο μαγαζί μπαίνει μαύρος πελάτης.

Ο «D410» είναι ο κωδικός που αναγράφεται στα μαύρα ρούχα του καταστήματος και μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο 23χρονος, ο διευθυντής του υπέδειξε να κρατάει ταυτόχρονα και ένα μαύρο πουκάμισο ώστε «να μην καταλαβαίνουν για ποιο πράγμα μιλάμε». Ο Σαμπίνο του είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, αφού και ο ίδιος είναι κατά το ένα τέταρτο αφροαμερικανός.

Μετά από αυτό, υποστηρίζει ο 23χρονος, η εκπαίδευση σταμάτησε, δεν του δόθηκε πρόσβαση στη βάση δεδομένων του καταστήματος όπως έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και δύο εβδομάδες αργότερα απολύθηκε.

Ο διευθυντής του καταστήματος από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι ο λόγος για την απόλυση του Σαμπίνο δεν ήταν οι κακές του επιδόσεις, αλλά γιατί «δεν καταλαβαίνει την πολυτέλεια» και «δεν ξέρει πώς είναι η πολυτελής ζωή». Η αγωγή κλείνει με το ερώτημα ότι επειδή ο Σαμπίνο δεν είχε «ζήσει μία πολυτελή ζωή» δεν ήταν κατάλληλος για να πουλήσει εκπτωτικά ρούχα της περασμένης σεζόν σε ένα εκπτωτικό κατάστημα των προαστίων;

Στις καταγγελίες αυτές απάντησε μέσω e-mail ο οίκος Versace. Στην ανακοίνωση η εταιρεία επισημαίνει: «Ο οίκος Versace πιστεύει ακράδαντα στις ίσες ευκαιρίες, ως εργοδότης και ως λιανοπωλητής. Δεν ανεχόμαστε διακρίσεις με βάση την φυλή, την εθνική καταγωγή ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό που προστατεύεται από τους νόμους των αστικών δικαιωμάτων. Αρνούμαστε τους ισχυρισμούς της αγωγής και δεν σκοπεύουμε να σχολιάσουμε περαιτέρω τις σχετικές εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις».

Ο Σαμπίνο διεκδικεί ένα απροσδιόριστο ποσό ως αποζημίωση καθώς και τους μισθούς που έχει χάσει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε