Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Κοιλάδα θανάτου το Σινά: Συγκλονιστικές εικόνες από τα συντρίμμια του Airbus που διαλύθηκε στον αέρα

Κοιλάδα θανάτου το Σινά: Συγκλονιστικές εικόνες από τα συντρίμμια του Airbus που διαλύθηκε στον αέρα

Εικόνες μιας ακόμη ανείπωτης τραγωδίας. Ένα παιδικό παπούτσι που ανήκε σε ένα από τα παιδάκια που χάθηκαν άδικα στο αεροπορικό δυστύχημα του Σινά. Ένας άνδρας ρίχνει γύρω από τα συντρίμμια του μοιραίου Airbus λουλούδια στη μνήμη των 224 θυμάτων.

Εικόνες που συγκλονίζουν. Που κάνουν το στομάχι να σφίγγεται. 224 ψυχές χαμένες. Είναι η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Ρωσίας. Το Airbus της εταιρίας Kogalymavia είχε απογειωθεί από το τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου Σαρμ ελ Σέιχ με 224 επιβαίνοντες, 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα. 23 λεπτά μετά την απογείωση με προορισμό την Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.

Το Α321 που κατέπεσε στο Σινά ήταν 18 ετών. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 15 επιβάτες που είχαν εισιτήρια δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, το βράδυ του Σαββάτου, για να επιβιβαστούν σε άλλη πτήση της ίδιας εταιρείας που αναχώρησε τελικά για το Σαρμ ελ Σέιχ με επτά ώρες καθυστέρηση.

Στον τόπο της τραγωδίας στο βόρειο Σινά, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι πρέπει να σηκώνουν ένα απάνθρωπο βάρος: να μαζέψουν όχι τα συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου, αλλά τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Τα ρούχα τους, τα παπούτσια τους, ό,τι απέμεινε και δεν κάηκε. Ό,τι τους θυμίζει. Οι συγγενείς τους περιμένουν απαντήσεις. Απαντήσεις για τις τελευταίες στιγμές των αγαπημένων τους που χάθηκαν για πάντα.

Το κορίτσι σύμβολο της τραγωδίας: 10 μηνών χάθηκε για πάντα. Το νεότερο θύμα του δυστυχήματος

Το Airbus διαλύθηκε στον αέρα πιστεύουν οι εμπειρογνώμονες. Το γιατί, ακόμη δεν το ξέρει κανείς. Και μπορεί να χρειαστούν μήνες για να το μάθουμε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Οι τζιχαντιστές του Σινά, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, έσπευσαν να “καρπωθούν” την τραγωδία. Όμως Ρώσοι και άλλοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.

Κανείς δεν ξέρει αν το αεροπλάνο έπεσε εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί μέσα σε αυτό. Τις απαντήσεις θα δώσουν τα μαύρα κουτιά, ενώ έρχονται στο φως νέες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πιλότος δεν εξέπεμψε SOS, ενώ η σύζυγος του συγκυβερνήτη αποκάλυψε ότι ο άνδρας της ανησυχούσε για την ασφάλεια του αεροπλάνου.

Το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα υποστήριξε και ένας Ρώσος εμπειρογνώμονας. “Η διάλυσή του έγινε στον αέρα και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση, περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων”, είπε, από το Κάιρο όπου βρίσκεται, ο Βίκτορ Σοροτσένκο, ο διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (MAK), διευκρινίζοντας ότι ακόμη είναι “πολύ νωρίς για να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα”.

Η ΜΑΚ είναι αρμόδια για τις έρευνες μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία. Με την ιδιότητα του επικεφαλής της ο Σοροτσένκο συμμετέχει στην έρευνα για τη συντριβή της πτήσης 9268, σε συνεργασία με τους Αιγύπτιους ειδικούς αλλά και Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία Airbus.

Οι ειδικοί πρόβαλαν ως πιθανή την υπόθεση της διάλυσης του αεροσκάφους εν πτήσει λόγω του τρόπου με τον οποίο διασκορπίστηκαν τα συντρίμμια. Οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τμήματα του αεροσκάφους και απανθρακωμένα πτώματα σε έναν κύκλο με ακτίνα 8 χιλιομέτρων κάτι που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, δείχνει ότι το αεροσκάφος Airbus A321 δεν κατέπεσε ακέραιο αλλά διαλύθηκε ή εξερράγη εν πτήσει. Αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού που μετέχει στις έρευνες ανέφερε ότι η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε στα 15 χιλιόμετρα.

Έλεγχος σε όλα τα αεροπλάνα της Kogalymavia

Οι ρωσικές αρχές έδωσαν εντολή στην αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των αεροσκαφών τύπου Airbus A321 που διαθέτει, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας THC Holding.

Η Οξάνα Γκολοβίνα είπε ότι η Kogalymavia είναι σε επαφή με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας των αερομεταφορών για το χρόνο κατά τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι αυτοί. Διευκρίνισε ότι δεν θα επηρεαστούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια καθώς τα αεροσκάφη θα ελεγχθούν το ένα μετά το άλλο και όχι όλα μαζί ταυτόχρονα. “Η εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργία της”, τόνισε.

Ωστόσο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, η Αναστασία Ντομπρόφσκαγια, είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι έχει δοθεί εντολή στην εταιρεία να μην πετούν τα αεροσκάφη Α321 μέχρις ότου να μελετηθούν όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την τραγωδία στο Σινά.

Ο βουλευτής Βλαντίμιρ Γκουτένοφ ζήτησε να απαγορευτούν οι πτήσεις όλων των αεροσκαφών που είναι ηλικίας άνω των 15 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε