Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Κόκκινο πανί” το Αφρίν για τον Ερντογάν! “Ξέχασε” τα… κολλητιλίκια με Πούτιν και ξέσπασε κατά του Λαβρόφ

Ερντογάν Πούτιν
Φωτογραφία αρχείου Reuters

– Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την “επόμενη μέρα” στο Αφρίν
– “Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα παραδώσουμε την Αφρίν, όχι ο κ. Λαβρόφ”
– Ξανά στο… κόκκινο οι σχέσεις των δύο χωρών
– Πριν από μία εβδομάδα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα

Μόλις μια εβδομάδα πέρασε από την υποδοχή… υπερπαραγωγή που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Άγκυρα. Κι όμως, ο “σουλτάνος” ξέχασε ήδη τα… κολλητιλίκια με τον Ρώσο πρόεδρο και ξέσπασε κατά του Σεργκέι Λαβρόφ για το Αφρίν.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «πολύ λανθασμένη προσέγγιση», απαντώντας στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών. «Θα παραδώσουμε την Αφρίν όταν είναι κατάλληλη η ώρα, αλλά η ώρα αυτή εναπόκειται σε εμάς, εμείς θα την προσδιορίσουμε, όχι ο κ. Λαβρόφ» δήλωσε χαρακτηριστικά, σε Τούρκους δημοσιογράφους.

«Ξέρουμε πολύ καλά σε ποιον θα παραδώσουμε την Αφρίν. Πρώτα, ας μιλήσουμε για την παράδοση των περιοχών που ελέγχονται από άλλες χώρες στη Συρία, στη Συρία», δήλωσε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε χθες πως ο ευκολότερος τρόπος να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Αφρίν είναι να τεθεί και πάλι υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Απαιτεί την αποχώρηση του Άσαντ

Ενώ η Τουρκία συνεργάζεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ιράν για τη μείωση σε κάποιο βαθμό της βίας στη Συρία, η Άγκυρα απαιτεί εδώ και καιρό την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του. Ο Άσαντ υποστηρίζεται κυρίως από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Η Τουρκία διεξάγει στρατιωτική εκστρατεία για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών των YPG από τη βορειοδυτική περιοχή Αφρίν, ενώ η ρωσική πολεμική αεροπορία και υποστηριζόμενοι από το Ιράν πολιτοφύλακες συνέδραμαν τον συριακό στρατό στις επιθέσεις του στις περιοχές Ιντλίμπ και Γούτα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχει πει πως η Αφρίν πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό.

Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις