Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Κόλλησαν τα χέρια τους τους σε πίνακα του Γκόγια στο Πράδο σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλίμα

Κόλλησαν τα χέρια τους τους σε πίνακα του Γκόγια στο Πράδο σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλίμα
Reuters

Δύο νεαρές ακτιβίστριες «κόλλησαν»… τον εαυτό τους σε πίνακες του Ισπανού καλλιτέχνη Φρανθίσκο Γκόγια στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, στην τελευταία διαμαρτυρία τους για την κλιματική αλλαγή σήμερα (05.11.2022).

Οι ακτιβίστριες, που ανήκουν στο κίνημα «Futuro Vegetal», έγραψαν δίπλα από τους πίνακες του Γκόγια, «Η γυμνή Μάχα» και «Η Ντυμένη Μάχα», το μήνυμα +1,5 βαθμούς Κελσίου. Κόλλησαν μάλιστα τις παλάμες τους με κόλλα στους δύο πίνακες, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή και την συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την αδυναμία περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού», έγραψαν οι «Futuro Vegetal» σε ένα tweet τους, εξηγώντας τον λόγο της συγκεκριμένης δράσης.

https://twitter.com/FuturoVegetal/status/1588870863788466176?s=20&t=G98ejxGvj3fi6OyHmN5Rhw

Το βίντεο από τη σκηνή φαίνεται να δείχνει το προσωπικό του μουσείου να προσπαθεί να σταματήσει τους περαστικούς που βιντεοσκοπούν τη διαμαρτυρία, ενώ δεν φαίνεται να έχει προκληθεί ζημιά σε κανέναν πίνακα από την ακτιβιστική δράση. 

Η τελευταία διαμαρτυρία ακολουθεί το τέλος ενός περιστατικού τον περασμένο μήνα στο οποίο ακτιβιστές της «Just Stop Oil» πέταξαν χυμό ντομάτας σε πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Μέρες αργότερα, ακτιβιστές για το κλίμα πέταξαν πουρέ πατάτας σε έναν πίνακα του Μονέ στη Γερμανία.

Πιο πρόσφατα, την Παρασκευή, μια ομάδα ακτιβιστών πέταξε σούπα σε ένα αριστούργημα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στη Ρώμη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις