Κόσμος

Κολομβία: 5 νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό με “φόντο” τη διακίνηση κοκαΐνης

Πέντε άνθρωποι, που φέρονται να ανήκαν στην Clan del Golfo — την ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στην Κολομβία — σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της Πολεμικής Αεροπορίας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας στην Μπογοτά.

Κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης της Πολεμικής Αεροπορίας σε συντονισμό με την αστυνομία σε αγροτική περιοχή της κοινότητας Ακαντί (περιφέρεια Τσοκό), «εξουδετερώθηκαν πέντε φερόμενα ως μέλη» της συμμορίας αυτής, την οποία ίδρυσαν πρώην παραστρατιωτικοί, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Οι άνδρες που έχασαν τη ζωή τους φέρονταν να οργάνωναν τη μεταφορά ποσότητας ναρκωτικών προς την κεντρική Αμερική διά της χερσαίας οδού, μέσω της επικίνδυνης ζούγκλας Νταριέν, του φυσικού συνόρου που χωρίζει την επικράτεια της Κολομβίας από αυτή του Παναμά ή με τη χρήση ταχύπλοων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Clan del Golfo, την οποία ίδρυσαν πρώην μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων μετά τη συμφωνία αφοπλισμού και διάλυσης των ομάδων αυτών το 2006, πιστεύεται ότι διαθέτει πάνω από 1.600 ένοπλα μέλη. Είναι ο στόχος εντατικών επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων το τελευταίο διάστημα, τόνιζε σε έκθεσή του το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας πέρυσι.

Η χώρα των Άνδεων παραμένει αυτή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας — της πρώτης ύλης στη διαδικασία παρασκευής κοκαΐνης — στον κόσμο, με 1.540.000 στρέμματα καλλιεργειών το 2019, κατά τον ΟΗΕ.

Παραμένει επίσης η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον πλανήτη — ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση αυτού του ναρκωτικού στον κόσμο — μολονότι οι αρχές κάνουν επί τέσσερις δεκαετίες τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μπαρντό: Η στροφή προς τον ακτιβισμό, η αποστασιοποίηση από τον φεμινισμό και η Μαρίν Λε Πεν ως «σύγχρονη Ιωάννα της Λωραίνης»
Η Μπαρντό προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των ακροδεξιών πολιτικών της απόψεων, των σχολίων της για το Ισλάμ και τη μετανάστευση, για την υποκίνηση φυλετικού μίσους αλλά και το ότι αντιτάχθηκε στο κίνημα MeToo
Μπριζίτ Μπαρντό
Το Σεντ Τροπέ αποχαιρετά τη Μπριζίτ Μπαρντό: Βοήθησε να λάμψει η πόλη μας
Το 1956, η μυρωδιά του σκανδάλου γύρω από την ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, τότε συζύγου της Μπριζίτ Μπαρντό, τοποθέτησε την ηθοποιό και το ψαροχώρι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων
Το σπίτι της στο Σέντ Τροπέ