Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κολομβία: 8 νεκροί σε ταραχές μετά τον θάνατο ενός άνδρα κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς

Κολομβία: 8 νεκροί σε ταραχές μετά τον θάνατο ενός άνδρα κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς

Ξεφεύγει η κατάσταση στην Κολομβία, καθώς οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπογκοτά και την κοντινή πόλη Σοάτσα κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από ταραχές.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας με αφορμή τον θάνατο ενός άνδρα ο οποίος χτυπήθηκε κατ’ επανάληψη από ένα όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (taser).

Σχεδόν 100 αστυνομικοί και 55 πολίτες τραυματίστηκαν ενώ δεκάδες στάσεις λεωφορείων και δημόσια οχήματα καταστράφηκαν ή πυρπολήθηκαν. Έγιναν επίσης 70 συλλήψεις, οι περισσότερες στην Μπογκοτά.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες ζήτησε από τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε να διατάξει να σταματήσουν οι αστυνομικοί να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα εναντίον των διαδηλωτών. «Υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι έγινε χρήση όπλων, αδιακρίτως, από μέλη της αστυνομίας. Δεν θα ανεχθούμε τη χρήση βίας για την καταστολή της βίας», είπε η Λόπες, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα νοσοκομείο της πόλης.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στην Μπογκοτά και όλοι τους ήταν νέοι και έφεραν τραύματα από σφαίρες, είπε η δήμαρχος.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι όλοι οι θάνατοι, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου ενός 17χρονου, είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Η Λόπες προέτρεψε επίσης τους διαδηλωτές να μην προβαίνουν σε βανδαλισμούς.

Οι ταραχές ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο του φοιτητή νομικής και πατέρα δύο παιδιών Χαβιέρ Ορντόνιες, 46 ετών. Σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας φίλος του θύματος, ο Ορντόνιες είναι ακινητοποιημένος στο έδαφος από αστυνομικούς και δέχεται αλλεπάλληλες ηλεκτρικές εκκενώσεις, ενώ ακούγεται να ικετεύει «σας παρακαλώ, όχι άλλο».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 46χρονος έπινε αλκοόλ στον δρόμο μαζί με φίλους του, παραβιάζοντας έτσι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19. Οδηγήθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στα δυτικά προάστια της Μπογκοτά όπου σύμφωνα με την οικογένειά του η κακοποίηση συνεχίστηκε. Πέθανε αργότερα, σε νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

Οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση τέθηκαν σε αργία εν αναμονή της έρευνας που διεξάγουν οι αρχές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις