Κόσμος

Κολομβία: 9 νεκροί από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου – Αγνοούνται 2 ακόμα

Τουλάχιστον 9 νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από την συντριβή ελικοπτέρου στην Κολομβία, καθώς ο στρατός εντόπισε τα πτώματά τους.

Το ελικόπτερο UH-60 Black Hawk έπεσε την Τρίτη (21.07.2020) κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών “Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας” (FARC), κατά νεότερο επίσημο απολογισμό.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν 17 στρατιωτικοί όταν συνετρίβη σε διακλάδωση του ποταμού Ινίριδα, στο όριο των περιφερειών Γκουαβιάρε και Βοπές.

Ο πρώτος απολογισμός που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το γενικό επιτελείο έκανε λόγο για 11 αγνοούμενους και έξι τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν στην Μπογκοτά.

«Δυστυχώς, βρήκαμε τα πτώματα των εννέα μελών του προσωπικού μας», ανέφερε εκπρόσωπος του επιτελείου.

Ντούκε: Πολύ δύσκολη στιγμή

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε εξέφρασε την οδύνη του για αυτό το «δυστύχημα» μέσω Twitter και επιβεβαίωσε ότι έγινε κατά τη διάρκεια «επιχείρησης εναντίον των παράνομων».

Αργότερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων, ο Ντούκε μίλησε για πολύ «δύσκολη στιγμή», εξαίροντας «τον ηρωισμό των στρατιωτών και των αστυνομικών μας».

Το επιτελείο από την πλευρά του δεν έχει διευκρινίσει εάν το ελικόπτερο καταρρίφθηκε ή κατέπεσε εξαιτίας βλάβης, ούτε ποια είναι η τύχη των υπόλοιπων δύο στελεχών του που είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως αγνοούνταν.

Σύμφωνα με τον στρατό, το ελικόπτερο συμμετείχε σε επιχείρηση εναντίον αποστατών των FARC, που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και συνεχίζουν να δρουν σε αυτή την περιοχή, όπου βρίσκονται επίσης καλλιέργειες κόκας και άλλων φυτών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ναρκωτικών.

Διενεργείται έρευνα «για να διευκρινιστούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες σημειώθηκαν τα γεγονότα», ανέφερε το γενικό επιτελείο.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Κολομβίας, ο στρατηγός Λουίς Φερνάντο Ναβάρο, μετέβη προσωπικά σε στρατιωτική βάση κοντά στον τόπο της συντριβής, ώστε να συντονίσει «τους ελιγμούς για να εντοπιστούν και να ανακτηθούν οι αγνοούμενοι», κατά την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο, έκανε πάντως λόγο για «αεροπορικό δυστύχημα».

Επικίνδυνη περιοχή

Στην περιοχή του ποταμού Ινίριδα, στρατηγικής σημασίας ως προς τη διακίνηση ναρκωτικών, δρα μια από τις μεγαλύτερες ομάδες αποστατών των FARC, υπό τη διοίκηση του «Ιβάν Μορντίσκο», σε συμμαχία με τον «Χεντίλ Ντουάρτε», άλλο ηγέτη των πρώην ανταρτών που είχε αρχικά συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία από το 2012 ως το 2016 στην Κούβα.

Αλλά αργότερα, ο Ντουάρτε εγκατέλειψε την ειρηνευτική διαδικασία και οργάνωσε την ενοποίηση μονάδων της πρώην οργάνωσης αναρτών που απέρριψαν τη συμφωνία η οποία υπεγράφη ανάμεσα στην ηγεσία των FARC και τον πρώην πρόεδρο (2010-2018) Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος έλαβε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης γι’ αυτή.

Σύμφωνα με την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας, οι αποστάτες των FARC είναι περίπου 2.300, χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα.

click4more: Κόλαση στο Σικάγο! “Γάζωσαν” με σφαίρες κηδεία – Τουλάχιστον 14 τραυματίες (video)

Η συμφωνία ειρήνης οδήγησε στον αφοπλισμό των περίπου 7.000 ανδρών και γυναικών που ανήκαν σε μάχιμες μονάδες μεταξύ των 13.000 μελών των FARC, οργάνωσης που μετασχηματίστηκε στο πολιτικό κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη, διατηρώντας το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.

Το κόμμα καταγγέλλει ότι παρά τη συμφωνία ειρήνης, οι αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των πρώην ανταρτών, τουλάχιστον 219 εκ των οποίων έχουν δολοφονηθεί μετά το 2016.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι περισσότεροι φόνοι είναι έργο αποστατών, της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, καθώς και συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, αρκετές από τις οποίες αποτελούν φυσική συνέχεια ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου.

Η Κολομβία κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του ναρκωτικού εξάγεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: «Ψηνόμαστε ζωντανοί» – Ο καύσωνας και η ξηρασία τροφοδοτούν τις φλόγες σε Μεσόγειο και Βαλκάνια
Η Μεσόγειος και τα Βαλκάνια φλέγονται, με χιλιάδες πυροσβέστες να δίνουν μάχη σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40°C και η κλιματική κρίση εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιών
Ένα ελικόπτερο ρίχνει νερό σε μια πυρκαγιά στην Πορτογαλία 1
Ελβετία: Δωρεάν οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Γενεύη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης
Αντιμέτωπο με ένα ιστορικό ρεκόρ όζοντος και συνθήκες καύσωνα, το καντόνι της Γενεύης καθιστά δωρεάν τις δημόσιες συγκοινωνίες, προκειμένου να ενθαρρύνει τους κατοίκους να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο γκαράζ
Η σημαία της Ελβετίας
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους του να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εξαπάτηση» από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τους δυτικούς εταίρους του να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα χειραγώγησης πριν από τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα 2
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 17