Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κολομβία: Αποστάτες της FARC έδωσαν video με τρεις απαχθέντες

Κολομβία απαγωγή FARC Ισημερινός
Φωτογραφία Reuters

Ο δημοσιογράφος Χαβιέ Ορτέγα, ο φωτορεπόρτερ Παούλ Ρίβας και ο οδηγός τους Εφραΐν Σεγάρα έχουν απασχθεί από αποστάτες της αντάρτικης οργάνωσης FARC. Για πρώτη φορά, οι απαγωγείς τους έδωσαν στη δημοσιότητα video που τους εμφανίζει αλυσοδεμένους, να παρακαλούν για απελευθέρωση.

Οι τρεις απαχθέντες είναι πολίτες του Εκουαδόρ. Οι αποστάτες της FARC (της αντάρτικης οργάνωσης που για χρόνια αιματοκύλησε την Κολομβία) τους απήγαγαν στα σύνορα Ισημερινού – Κολομβίας στις 26 Μαρτίου. Βρίσκονταν εκεί για να κάνουν ρεπορτάζ στην περιοχή των συνόρων.

Το video προκάλεσε σοκ στον Ισημερινό. Μεταδόθηκε χθες Τρίτη (03.04.2018), για πρώτη φορά από την ημέρα της απαγωγής. Αρχικά, το video μεταδόθηκε στην Κολομβία από το κανάλι RCN. Είναι η πρώτη απόδειξη πως ο 32χρονος δημοσιογράφος Χαβιέ Ορτέγα, ο 45χρονος φωτορεπόρτερ Παούλ Ρίβας και ο 60χρονος οδηγός τους Εφραΐν Σεγάρα είναι, ακόμα, ζωντανοί. Και οι τρεις δουλεύουν για την εφημερίδα El Comercio του Κίτο.

Το RCN δεν διευκρίνισε πώς περιήλθε στην κατοχή του το βίντεο, ούτε αποκάλυψε την ημερομηνία ή το πού γυρίστηκε.

«Η ζωή μας στα χέρια σας» – Τι ζητούν οι αποστάτες της FARC

Μπορεί το video να ήταν η πρώτη απόδειξη ζωής, αλλά κάθε άλλο παρά ανακούφιση έφερε στους συγγενείς των τριών ανδρών. Και προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της κυβέρνησης του Εκουαδόρ. Μιας χώρας που εδώ και δεκαετίες δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με απαγωγή δημοσιογράφων. Πόσω δε μάλλον από μια ένοπλη οργάνωση άλλης χώρας.

Ο Ορτέγα, ο Ρίβας και ο Σεγάρα εμφανίζονται στο βίντεο αλυσοδεμένοι. Οι αλυσίδες είναι περασμένες στο λαιμό τους και δεμένες με λουκέτα. Εκείνος που μιλά είναι ο Χαβιέ Ορτέγα. «Η ζωή μας είναι στα χέρια του προέδρου Μορένο» λέει αναφερόμενος στον πρόεδρο του Ισημερινού, Λενίν Μορένο.  στο βίντεο αυτό με τα χέρια δεμένα με αλυσίδες.

Δείτε το video

Μεταφέρει επί της ουσίας τα αιτήματα των απαγωγέων για να τους απελευθερώσουν. Οι αποστάτες της FARC απαιτούν την απελευθέρωση τριών φυλακισμένων στον Ισημερινό. Είναι ο όρος τους για να γυρίσουν σώοι στην Κολομβία και τις οικογένειες τους οι τρεις απαχθέντες.

Απαιτούν επίσης να σταματήσει η αντιτρομοκρατική συνεργασία ανάμεσα στο Κίτο και τη Μπογκοτά. Μια συνεργασία που έπληξε τη διακίνηση ναρκωτικών στα σύνορα των δυο χωρών. Οι δύο χώρες διεξάγουν χωριστές, αλλά συντονισμένες επιχειρήσεις εναντίον των μελών των FARC που αποσκίρτησαν και δεν τηρούν τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η οργάνωση με την κυβέρνηση της Κολομβίας. Σύμφωνα με τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι αποστάτες έχουν τον έλεγχο μέρους του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στις ακτές των δύο χωρών στον Ειρηνικό.

Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται

Η κυβέρνηση του Μορένο είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι διαπραγματευόταν την απελευθέρωση της ομάδας της Ελ Κομέρσιο. Σύμφωνα με πηγές από τον Ισημερινό, οι όμηροι βρίσκονται στο έδαφος της Κολομβίας. Αλλά κατά τη Μπογοτά δεν έχει καμιά απόδειξη για αυτό.

Η ομάδα των εργαζομένων στην Ελ Κομέρσιο απήχθη κοντά στην παραμεθόρια κοινότητα Ματάχε, στην επαρχία Εσμεράλντας. Ο στρατός της Κολομβίας επέρριψε την ευθύνη για την απαγωγή σε αποστάτες των FARC. Τους οποίους, κατά την Κολομβία, διοικεί ένας πολίτης του Ισημερινού, ο Βάλτερ Αρτισάλα, ή «Γκουάτσο».

Ο στρατηγός Αλμπέρτο Μεχία όμως, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου της Κολομβίας, διαβεβαίωσε πως δεν έχει δει καμιά απόδειξη πως οι όμηροι βρίσκονται στο έδαφος της Κολομβίας.

Ο «Γκουάτσο» είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στις δύο χώρες και φέρεται να είναι επικεφαλής μιας ομάδας 70 ως 80 ενόπλων. Ο Ισημερινός τον θεωρεί υπεύθυνο για τις ασυνήθιστες επιθέσεις εναντίον του στρατού και της αστυνομίας της χώρας, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τρία μέλη των ένοπλων δυνάμεων κι έχουν τραυματιστεί 43 άνθρωποι, αστυνομικοί και άμαχοι, από τον Ιανουάριο. Οι οικογένειες των ομήρων ζητούν να παρέμβει στην υπόθεση η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις