Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κολομβία: Επί ποδός 140.000 αστυνομικοί και δρακόντεια μέτρα ενόψει των διαδηλώσεων

Κολομβία: Επί ποδός 140.000 αστυνομικοί και δρακόντεια μέτρα ενόψει των διαδηλώσεων

Μια σειρά μέτρα τα οποία θα είναι δρακόντεια ετοιμάζει η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία ενόψει των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί. Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες στους δρόμους.

Νέα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που προγραμματίζεται να γίνουν σε όλη τη χώρα μεθαύριο Πέμπτη στην Κολομβία, έπειτα από τις ταραχές που ξέσπασαν τελευταία στον Ισημερινό, στη Χιλή και στη Βολιβία.

Τα μέτρα δίνουν σε νομάρχες και δημάρχους τη δυνατότητα να επιβάλλουν περιορισμούς της κίνησης ή να κηρύσσουν απαγόρευση κυκλοφορίας «όταν το απαιτούν οι συνθήκες», σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Πατρίσια Γκουτιέρες.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol, οι αρχές αποφάσισαν να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού περίπου 140.000 αστυνομικοί και 240.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων.

Ο γενικός εισαγγελέας Φάμπιο Εσπίτια δήλωσε εξάλλου ότι θα σχηματιστεί ειδική ομάδα εισαγγελέων αρμόδια για να διενεργεί έρευνες για υποθέσεις βανδαλισμών και «τρομοκρατίας».

Στις διαδηλώσεις έχουν καλέσει συνδικαλιστικές οργανώσεις, φοιτητικές παρατάξεις, ενώσεις αυτοχθόνων κ.ά.. Εναντιώνονται σε αυτές που αποκαλούν «νεοφιλελεύθερες» μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις από την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε, την έλλειψη χρηματοδότησης για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και για τις συνεχιζόμενες δολοφονίες εκατοντάδων ακτιβιστών, παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 2016 με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Ο πρόεδρος Ντούκε διαψεύδει ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και τις ασφαλιστικές εισφορές και παράλληλα να μειώσει τον κατώτερο μισθό των νέων εργαζομένων.

Ο Ντούκε, που ανήκει στη λεγόμενη σκληρή δεξιά, είπε στο Caracol ότι οι αρχές έχουν στοιχεία πως κάποιοι προετοιμάζουν μεγάλες ποσότητες αυτοσχέδιων εμπρηστικών βομβών και ότι «οργανωμένες ένοπλες ομάδες» σχεδιάζουν να διαπράξουν βίαιες ενέργειες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Όποιος χρησιμοποιήσει «βία» στις διαδηλώσεις, διεμήνυσε ο κολομβιανός πρόεδρος, θα αντιμετωπίσει «το πλήρες βάρος του νόμου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις