Κόσμος

Κολομβία: Ο εμφύλιος που ξεκλήρισε μια χώρα – Πάνω από 260.000 νεκροί από το 1958

Ο πόλεμος στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, το 82% εκ των οποίων ήταν άμαχοι, από το 1958 μέχρι σήμερα.

Στα 262.197 θύματα των ένοπλων συρράξεων στη χώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη, συμπεριλαμβάνονται 215.005 άμαχοι και 46.813 μαχητές. Αυτό αναφέρει σε μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του Ειδικού Δικαστηρίου για την Ειρήνη (JEP).

Το ειδικό δικαστήριο εγκαθιδρύθηκε βάσει της συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε στα τέλη του 2016 η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία κατόπιν αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα. Το JEP εντέλλεται να δικάσει αντάρτες και στρατιωτικούς για εγκλήματα που διαπράχθηκαν τον μισό και πλέον αιώνα που διαρκεί ο πόλεμος.

Η έκθεση λαμβάνει υπόψη της στοιχεία από μια εποχή που η FARC και άλλες οργανώσεις ανταρτών δεν είχαν ιδρυθεί ακόμη.

La Violencia: Η περίοδος 1948 – 1958

Πάντως η μελέτη δεν καταπιάνεται με την περίοδο 1948-1958, που έμεινε στην ιστορία της Κολομβίας με την ονομασία La Violencia, όταν η πολιτική βία είχε στοιχίσει τη ζωή σε άλλους τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους.

Στη μεταγενέστερη σύρραξη, ανάμεσα στον στρατό και τα σώματα ασφαλείας και οργανώσεις αριστερών ανταρτών, ενεπλάκησαν επίσης ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η έκθεση του Κέντρου προσάπτει στις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις την ευθύνη για 94.754 θύματα, στις οργανώσεις των ανταρτών την ευθύνη για 35.683 θύματα και στον στρατό και τα σώματα ασφαλείας την ευθύνη για 9.804 θύματα του πολέμου.

Οι υπόλοιπες ανθρωποκτονίες αποδίδονται κυρίως σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που επανιδρύθηκαν μετά την επίσημη διάλυση και τον αφοπλισμό τους το 2006 και σε άγνωστους.

Πάνω από 80.500 άνθρωποι εξαφανίστηκαν από το 1958 μέχρι σήμερα και από αυτούς, οι 70.587 εξακολουθούν να αγνοούνται, ανέφερε το Κέντρο.

Προηγούμενη μελέτη του ίδιου οργανισμού πριν από έξι χρόνια έκανε λόγο για 220.000 νεκρούς από το 1958 μέχρι το 2012.

Η έκθεση του Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη (στα ισπανικά):

http://www.centrodememoriahistorica.gov.co/noticias/noticias-cmh/262-197-muertos-dejo-el-conflicto-armado.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να φύγουν από περιοχές κοντά σε εργοστάσια όπλων – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»
Οι νεκροί στο Ισραήλ έφτασαν τους 13 μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - Επιστρέφει ο Χαγκάρι - Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 80 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μεγάλες καταστροφές στην πόλη Τάμρα του Ισραήλ
Ανανεώθηκε πριν 9 λεπτά
21
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας για συνομιλίες με Ιράν - 10 νεκροί στο Ισραήλ πάνω από 200 τραυματίες
Το Ιράν χτύπησε πολλές κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ ισοπεδώνοντας κτίρια - Ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ - Το Τελ Αβίβ στόχευσε σε εγκαταστάσεις πυρηνικών στο Ιράν
Διασώστες βγάζουν από κατεστραμμένα κτίρια γυναίκες
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
11