Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κομισιόν για Καταλονία: Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ…

Καταλονία δημοψήφισμα Κομισιόν

Η τέχνη της… ισορροπίας. Φαίνεται πως η Κομισιόν δεν ήθελε να χαλάσει τις καρδιές κανενός στην πρώτη της αντίδραση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Στην πρώτη της αντίδραση για το αιματοβαμμένο δημοψήφισμα στην Καταλονία, η Κομισιόν, αποφάσισε να μην… διαλέξει πλευρά. Το χαρακτήρισε μη νόμιμο με βάση το ισπανικό Σύνταγμα (κάνοντας τη… χάρη του Ραχόι) και καταδίκασε τη βία (όπως θα ήθελε η καταλανική κυβέρνηση). Και ζήτησε διάλογο ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Έστειλε πάντως κι ένα μήνυμα στην καταλανική πλευρά. Θα μπορούσε κανείς να το πει και μέσο πίεσης: ανεξαρτησία θα σημαίνει έξοδο από την Ε.Ε.

Δημοψήφισμα που δεν είναι νόμιμο

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας. Kαι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία» είπε.

Ανεξαρτησία = έξοδος από την Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διεμήνυσε εκ νέου στην κυβέρνηση της Καταλονίας ότι ανεξαρτησία θα σημαίνει αυτόματα και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

“Βρείτε τα”

Πέρα από τα νομικά ζητήματα, η Κομισιόν έκανε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στις δυο πλευρές. «Είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να περάσουν γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο». «Η βία δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην πολιτική» ανέφερε.

Παρά το γεγονός πως και οι δυο πλευρές στην Ισπανία έχουν ζητήσει τη… μεσολάβηση της Κομισιόν, η Επιτροπή δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο. Όχι μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κλήθηκε να απαντήσει και στο γιατί η Επιτροπή δεν απηύθυνε νωρίτερα έκκληση για διάλογο. Η Κομισιόν περίμενε να έχει το σύνολο των γεγονότων στη διαθεσή της, είπε.

«Αντιδρούμε όταν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα γεγονότα ώστε να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε άποψη», εξήγησε.

Εμπιστοσύνη στον Ραχόι

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε και την εμπιστοσύνη της Επιτροπής στον Μαριάνο Ραχόι. Με ένα… “άλλα” όμως, αφού ζήτησε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Επιτροπή έχει «εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο ισπανικό Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Ισπανός πρωθυπουργός ήταν σε διαρκή επαφή κατά τη διάρκεια της Κυριακής (01.10.2017), ημέρας του δημοψηφίσματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις