Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κομισιόν για Κροατία: «Ημέρα γιορτής για όλη την Ευρώπη η ένταξή της στο ευρώ και τη ζώνη Σένγκεν»

Κομισιόν για Κροατία: «Ημέρα γιορτής για όλη την Ευρώπη η ένταξή της στο ευρώ και τη ζώνη Σένγκεν»
Φωτογραφία Reuters

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλωσόρισε σήμερα (1.1.2023) στο «ευρώ» και τη ζώνη Σένγκεν την Κροατία, από τα σύνορα της χώρας με τη Σλοβενία, κάνοντας λόγο για «ημέρα γιορτής» όχι μόνο για τους Κροάτες, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους.

Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως «η σημερινή, είναι ημέρα χαράς και υπερηφάνειας για τον λαό της Κροατίας» και σημείωσε ότι πρόκειται για την επιβεβαίωση της «σκληρής δουλειάς» και της «αποφασιστικότητας» από την πλευρά τους.

«Θα χρειαστεί να εργαστούμε πολύ στενά μαζί για να προστατεύσουμε τη ζώνη Σένγκεν και να διατηρήσουμε τα οφέλη της γιατί η Σένγκεν δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής και προσέθεσε ότι « η λειτουργία της έχει δεχτεί προκλήσεις στο πέρασμα του χρόνου και συνεχίζει να δέχεται προκλήσεις . Η Σένγκεν έχει να κάνει με τη δέσμευση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

«Στην Σένγκεν βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να σας εμπιστευτούμε και να βασιστούμε στην Κροατία. Το ένα σημαντικό επίτευγμα είναι να μπορούμε να περάσουμε τα εσωτερικά σύνορα χωρίς ελέγχους. Το να μπορούμε να πληρώσουμε χρησιμοποιώντας το ίδιο νόμισμα της ΕΕ είναι το άλλο» προσέθεσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπλήρωσε ότι «το ευρώ μάς κάνει ισχυρούς στο εσωτερικό , διευκολύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο πέρα από τα σύνορα , κάνοντας την οικονομία μας πιο ενεργή, βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας , φέρνει μακροοικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «ως το δεύτερο πιο ισχυρό νόμισμα παγκοσμίως , το ευρώ μάς κάνει πιο ισχυρούς στην παγκόσμια σκηνή . Πράγματι, το ευρώ είναι από τα καλύτερα συλλογικά μας επιτεύγματα και σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα νόμισμα , έχει να κάνει με την ενότητα πέρα από τα σύνορα και πέρα από τις γλώσσες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις