Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κονγκό: Αστυνομικός σκότωσε πολίτη επειδή δεν φορούσε μάσκα

μάσκα κορονοϊός Γερμανία

Φοιτητής έπεσε νεκρός χθες Σάββατο στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, από πυρά αστυνομικού που τον κατηγόρησε ότι δεν φόραγε μάσκα κατά τη διάρκεια γυρίσματος βίντεο.

«Ο συμφοιτητής μας Ονορέ Σαμά, σπουδαστής στο πανεπιστήμιο της Κινσάσας, γύριζε βίντεο στο πλαίσιο πρακτικής στην κωμωδία. Αστυνομικός απαίτησε να φοράει μάσκα κατά τη διάρκεια του γυρίσματος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φοιτητής Πασιάν Οντιά, παρών όταν εκτυλίχθηκε το επεισόδιο.

«Παρά τις εξηγήσεις που του έδωσε και παρότι του έδειξε τη μάσκα του, ο αστυνομικός, εξοργισμένος διότι μάλλον περίμενε να του δοθούν χρήματα, τον κατηγόρησε πως πρόβαλε αντίσταση και τον πυροβόλησε εξ επαφής», πρόσθεσε.

Παρόμοιες μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό Top Congo.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στη χώρα, επί ποινή προστίμου 10.000 φράγκων Κονγκό (κάπου 4 ευρώ). Όμως στην Κινσάσα, αστυνομικοί κατηγορούνται συχνά ότι παρενοχλούν πολίτες και ότι παίρνουν τα ποσά των προστίμων χωρίς να εκδίδουν βεβαιώσεις παράβασης και είσπραξης προστίμων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα, ως προχθές Παρασκευή η ΛΔ Κονγκό είχε καταγράψει 1.021 θανάτους από κορονοϊό επί συνόλου 47.786 κρουσμάτων.

Από τη 10η Ιουλίου, η εκστρατεία εμβολιασμού έχει ανασταλεί στη χώρα των 92 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς το διαθέσιμο στοκ των εμβολίων της AstraZeneca ξεπέρασε την ημερομηνία λήξης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις