Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Απορρίφθηκε ξανά το αίτημα αποφυλάκισης του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά

Κωνσταντινούπολη: Απορρίφθηκε ξανά το αίτημα αποφυλάκισης του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά
YouTube (αρχείο)

Δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη διέταξε την Πέμπτη (18.7.2019) να παραμείνει στη φυλακή ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν, το 2013.

Με την επανάληψη της δίκης στην Κωνσταντινούπολη, οι δικηγόροι του Καβαλά ζήτησαν από το δικαστήριο να τον αφήσει προσωρινά ελεύθερο μέχρι την ολοκλήρωσή της. Ο εισαγγελέας όμως διαφώνησε και η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε για τις 8 – 9 Οκτωβρίου.

Ο Καβαλά παραμένει στη φυλακή εδώ και περίπου δύο χρόνια. Η δίκη του ξεκίνησε τον Ιούνιο και το δικαστήριο δέχτηκε τότε την προσωρινή αποφυλάκιση ενός εκ των συγκατηγορουμένων του, του Γιγκίτ Αξάκογλου, υπό τον όρο ότι δεν θα εγκαταλείψει το τουρκικό έδαφος.

Συνολικά για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται 16 πρόσωπα που κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Κωνσταντινούπολη: Θυμάσαι το πάρκο Γκεζί;

Ο Καβαλά φέρεται ότι χρηματοδότησε τις τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Γκεζί, το καλοκαίρι του 2013, οι οποίες ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία για την οικιστική ανάπτυξη ενός πάρκου της Πόλης. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ πολλές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για “κυνήγι μαγισσών” και για παντελή απουσία αποδείξεων.

Το κίνημα του Γκεζί ξεκίνησε με μια καθιστική διαμαρτυρία ακτιβιστών οικολόγων που ήθελαν να υπερασπιστούν το πάρκο, έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Δείτε βίντεο από τις τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γκεζί:

Μετά τη βίαιη καταστολή αυτής της διαμαρτυρίας, μετατράπηκε σε κίνημα εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις