Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Μετακόμιση – αστραπή του “Ατατούρκ” στο νέο αεροδρόμιο της Πόλης!

Κωνσταντινούπολη: Μετακόμιση – αστραπή του “Ατατούρκ” στο νέο αεροδρόμιο της Πόλης!
φωτογραφία Reuters

Με αστραπιαίους ρυθμούς ολοκληρώνεται η μεταφορά από το “Ατατούρκ” στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης – ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο!

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έχει δυνατότητα να εξυπηρετεί 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

“Αυτό δεν είναι μόνο ένα αεροδρόμιο. Είναι ένα μνημείο νίκης”, αναγράφουν οι αφίσες που διαφημίζουν τον κολοσσιαίο νέο αερολιμένα της πρωτεύουσας της ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 3.00 τα ξημερώματα και ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών, Τσαχίτ Τουρχάν, ενώ στη διάρκεια της μετακόμισης, κεντρικές λεωφόροι της Κωνσταντινούπολης ήταν κλειστοί.

Πρόσθεσε δε, ότι τα επόμενα 20 χρόνια η Τουρκία θα είναι μια από τις δέκα μεγαλύτερες χώρες στον τομέα των αερομεταφορών.

Όπως είπε, μέσα σε μερικά χρόνια το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης θα μπορεί να εξυπηρετεί τους περισσότερους επιβάτες και φορτία στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν 114 αεροσκάφη, ενώ δημιουργούνται συνολικά 225.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μετακόμιση – εξπρές

Η επιχείρηση μεταφοράς είναι πρωτοφανής, καθώς μέσα σε λίγες ολοκληρώνεται ένα από τα πιο σύνθετα έργα υλικοτεχνικής υποστήριξης στα παγκόσμια χρονικά, μεταφέροντας τη λειτουργία της στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από τον διεθνή αερολιμένα “Ατατούρκ”.

Συνολικά 10.000 τεμάχια εξοπλισμού, από τα μικρά αεροπλάνα μέχρι τα τεράστια αεροσκάφη, μετακινήθηκαν από το “Ατατούρκ” στη θέση τους στο νέο αεροδρομίου, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειότερα.

Το αεροδρόμιο είναι ήδη εντυπωσιακό και όταν αποπερατωθεί το 2027, θα έχει έξι διαδρόμους και τέσσερις τερματικούς σταθμούς που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Με κόστος 6 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, θα είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Αλλά το τεράστιο κόστος και οι αμφιβολίες για την επιτυχία της επένδυσης, έχουν προκαλέσει δυσφορία σε μεγάλη μερίδα των πολιτών που παρατηρούν πως η χώρα τους είναι ήδη στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας ματαιωθεί τρεις φορές, αλλά οι αρχές επιμένουν ότι το κύριο κτίριο του τερματικού σταθμού και οι δύο διάδρομοι θα είναι πλήρως λειτουργικοί μέχρι την Κυριακή (7.4.2019).

“Βιαστικές και επικίνδυνες ενέργειες” καταγγέλλουν οι επικριτές του Ερντογάν

Οι αντίπαλοι του Τούρκου Προέδρου προειδοποιούν ότι προσπάθεια του Ερντογάν να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα και να μην εκτεθεί για ακόμη μια φορά για το φαραωνικών διαστάσεων έργο με τη σφραγίδα του είναι βεβιασμένη και επικίνδυνη.

Αρχικά, κάθε αεροπορική εταιρεία στο “Ατατούρκ” θα έπρεπε να μετακομίσει αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά οι αρχές τελικά αποφάσισαν να περιορίσουν την επιχείρηση μεταφοράς στον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας, την Turkish Airlines.

Το χρονοδιάγραμμα των άλλων αεροπορικών εταιρειών για μετακίνηση είναι άγνωστο, όπως και η ημερομηνία κλεισίματος του παλαιού αεροδρομίου, το “Ατατούρκ”, που προορίζεται να γίνει πάρκο αναψυχής και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.

Επίσης, το νέο αεροδρόμιο έχει κατασκευαστεί σε ύψος μόλις 60 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αντί των συνιστώμενων 105 μέτρων.

Τουλάχιστον 27 εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής, από το 2015.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις