Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κωνσταντινούπολη: Νέες φωτογραφίες του δράστη που αιματοκύλησε το Reina

Κωνσταντινούπολη: Νέες φωτογραφίες του δράστη που αιματοκύλησε το Reina

– Φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά έδωσαν οι τουρκικές αρχές
– Το βράδυ της Κυριακής είχαν δώσει κι άλλες αλλά αποδείχθηκε φιάσκο, αφού απεικόνιζαν έναν επιχειρηματία από το Καζακστάν
οι τζιχαντιστές του ISIS ανέλαβαν την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη με 39 νεκρούς και 69 τραυματίες
– Νέα φωτογραφία του δράστη στη δημοσιότητα μετά το φιάσκο με φωτογραφίες ανθρώπου που δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση
– Σοκάρουν τα ευρήματα από τις νεκροψίες στα θύματα: όλοι εκτελέστηκαν, κάποιοι έχουν περισσότερα από ένα τραύματα
– Βοήθεια εκ των έσω φαίνεται να είχε ο δράστης – Φέρεται να κρύφτηκε στην κουζίνα πριν διαφύγει
– Χρησιμοποίησε τουλάχιστον 4 γεμιστήρες των 30 σφαιρών!

Με την ελπίδα να μην αποδειχθούν κι αυτές λάθος, οι τουρκικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο μετά την ανάληψη της ευθύνης για το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά από τους τζιχαντιστές, νέα σειρά από φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina, όπου 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 69 τραυματίστηκαν.

Αλλά οι φωτογραφίες είναι το μοναδικό “στοιχείο” που δίνουν οι αρχές, επικαλούμενες το γεγονός πως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Ούτε όνομα, ούτε εθνικότητα. Τίποτα…

Οι ερευνητές της υπόθεσης κρίνουν πιθανό ότι ο δράστης συνδέεται με τον πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που διέπραξε την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου τον Ιούνιο σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι, γράφει η Χουριέτ. Η εφημερίδα επισημαίνει εξάλλου ότι η αστυνομία κι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν λάβει πληροφορίες για τον κίνδυνο το Ισλαμικό Κράτος να διαπράξει μια επίθεση τη νύχτα του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Τη Δευτέρα (02.01.2017) η αστυνομία της Τουρκίας συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη οκτώ άτομα ως ύποπτα για την επίθεση στο Reina. Καμία άλλη λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή. Είναι οι πρώτες συλλήψεις για το μακελειό. 

Νωρίτερα και μετά το φιάσκο με τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Κυριακής (01.01.2017) αλλά αποδείχθηκε πως δεν απεικόνιζαν τον δράστη αλλά έναν επιχειρηματία από το Καζακστάν, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν μια εικόνα από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, όπου φέρεται να εμφανίζεται ο δράστης της επίθεσης αλλά η ανάλυση δεν επιτρέπει να φαίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, ο δράστης είναι 25 ετών. Μιλούσε σπαστά τουρκικά, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως φώναζε «Αλαού Ακμπάρ». Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν πως είτε κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν είτε από το Κιργιστάν αλλά δεν ξέρουν ακόμη το όνομά του.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως χρησιμοποίησε τέσσερις γεμιστήρες των 30 σφαιρών και εκτέλεσε τα θύματά του, πυροβολώντας τους από κοντινή απόσταση, πολλούς στο κεφάλι και περισσότερες από μια φορές!

Τα στοιχεία από τις πρώτες νεκροψίες που έγιναν στα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας αποκαλύπτουν την ψυχραιμία και τον “επαγγελματισμό” του δράστη. Λίγη ώρα μετά τις αναφορές πως ο μακελάρης ήταν απόλυτα ήρεμος, ακόμη και χαμογελαστός όταν θέριζε ζωές, η εφημερίδα Μιλλιέτ αναφέρει πως όλα τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμό που προήλθαν από αυτόματο όπλο. Κάποιες από τις σφαίρες διαπέρασαν τα σώματα των θυμάτων και χτύπησαν άλλους, ενώ πολλοί από τους νεκρούς φέρουν περισσότερα από ένα τραύματα! Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους ακαριαία.

Καθάρισε το όπλο, άλλαξε και κρύφτηκε στην κουζίνα

Ήταν μια ώρα και κάτι μετά την αλλαγή του χρόνου. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είχαν πληρώσει αδρά για να βρίσκονται εκεί, ήταν μέσα στο νυχτερινό κέντρο Reina, στις όχθες του Βοσπόρου στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και διασκέδαζαν. Γιόρταζαν το νέο χρόνο και την ελπίδα πως θα φέρει κάτι καλύτερο. Διαψεύστηκαν.

Λίγο μετά τη μια, το πάρτι έδωσε τη θέση του στο θάνατο. Οι φωνές και οι χοροί στον πανικό. Ένας άνδρας είχε εισβάλει και άρχισε να πυροβολεί κατά πάντων. Σκότωσε 39 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους ξένοι πολίτες που είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία για την Πρωτοχρονιά, και τραυμάτισε άλλους 69. Μέσα σε επτά λεπτά, θέριζε 39 ζωές. Στιγμάτισε πολλές περισσότερες. Χρησιμοποίησε περισσότερες από 120 σφαίρες. Άλλοι πως άλλαξε πέντε γεμιστήρες και έριξε τουλάχιστον 180 σφαίρες.

Και ενώ οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν, ανεπιτυχώς, να αναζητούν τον δράστη, νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τον τρόπο που έδρασε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς. Έφτασε στο Reina με ταξί. Ήταν λίγα λεπτά μετά τη 01:00 τα ξημερώματα. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως κατέβηκε ήρεμος, έβγαλε από το σακίδιό του το καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί.

Το πρώτο του θύμα του, τον 47χρονο τουριστικό πράκτορα Αϊχάν Αρίκ, το πυροβόλησε στο κεφάλι. Συνέχισε την αιματηρή πορεία του και πυροβόλησε στον 22χρονο Μπουράκ Γιλντίζ, έναν αστυνομικό που φρουρούσε το Reina. Και μετά, συνεχίζοντας να πυροβολεί, μπήκε στο κλαμπ. Η πορεία του, μέρος της, έχει καταγραφεί σε ένα σοκαριστικό video. Τα θύματά του κυρίως εργαζόμενοι στο κλαμπ και τουρίστες.

Άνθρωποι που γλίτωσαν από τα πυρά είπαν πως ο δράστης ήταν ήρεμος. Πως φώναζε «Αλλού Ακμπάρ», πως στα επτά λεπτά που διήρκεσε η επίθεση άλλαξε πέντε γεμιστήρες, πως ήταν σχεδόν χαμογελαστός όταν σκότωνε. Και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες, καθάρισε το όπλο, το άφησε στον τόπο του εγκλήματος και μετά άλλαξε ρούχα.

Εκείνο που γεννά ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα είναι πως γνώριζε ο δράστης πως και από που να φύγει. «Σύμμαχός» του ήταν ο πανικός. Αλλά τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο δράστης είχε επισκεφτεί το Reina για να εποπτεύσει το χώρο αλλά δεν αποκλείεται ο μακελάρης να είχε και βοήθεια εκ των έσω! Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το κλαμπ έχει τρεις διαφορετικές εξόδους, τις οποίες οι θαμώνες είναι δύσκολο να βρουν. Δεν αποκλείεται να κρύφτηκε ακόμη και στην κουζίνα του μαγαζιού. Υπάρχουν αναφορές πως επί 13 λεπτά έμεινε εκείνη και περίμενε να βρει τόπο να φύγει. Το κατάφερε και ακόμη παραμένει άφαντος.

Οι πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως ο δράστης δεν διέφυγε από τη θάλασσα αλλά χρησιμοποίησε μια από τις εξόδους που μόνο όσοι εργάζονται στο κλαμπ μπορούν να γνωρίζουν!

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Οι ομοιότητες με τις επιθέσεις στο Bataclan του Παρισιού και το Pulse στο Ορλάντο των ΗΠΑ δεν άφηναν πολλά περιθώρια για το ποιος βρίσκεται πίσω από το μακελειό της Πρωτοχρονιάς στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης, όπου νεαρός άνδρας εισέβαλε και εκτέλεσε εν ψυχρώ 39 ανθρώπους, τραυματίζοντας κι άλλους 69.

Το πρωί της Δευτέρας (02.01.2017), 24 ώρες και κάτι μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο γνωστό νυχτερινό κέντρο της πόλης, όπου συνήθιζε να συχνάζει το τζετ σετ της Κωνσταντινούπολης, ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές μεταξύ άλλων, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη. Και αυτή τη φορά δημοσίευσε την ανακοίνωσή της σε λογαριασμό της στην υπηρεσία διαδικτυακών μηνυμάτων Telegram, ακολουθώντας τη μέθοδο που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν.

Σε ανακοίνωση που αρχικά έδωσε στη δημοσιότητα στα αραβικά και τα τούρκικα, ο ISIS αναφέρει πως η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έγινε από έναν «στρατιώτη» του και στόχευε Χριστιανούς που γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά και τους οποίους οι τζιχαντιστές θεωρούν «αποστάτες». “Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος κατά του προστάτη του σταυρού, την Τουρκία, ένας ηρωικός στρατιώτης του χαλιφάτου έπληξε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα, όπου γιόρταζαν (για την Πρωτοχρονιά) χριστιανοί”, αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε