Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Κόντρα ΗΠΑ – ΕΕ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κούβα

Κόντρα ΗΠΑ – ΕΕ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κούβα
photo Reuters

Κατά των ΗΠΑ θα προσφύγει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κούβα.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κούβα κινδυνεύουν και η ΕΕ σκέφτεται να προσφύγει κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή να επιβάλει ανταποδοτικές κυρώσεις προκειμένου να τις προστατεύσει μετά την άρση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μιας απαγόρευσης στους πολίτες των ΗΠΑ να καταθέτουν αγωγές εναντίον επενδυτών στη χώρα αυτή.

«Η ΕΕ θεωρεί πως η εξωχώρια εφαρμογή μονομερών περιοριστικών μέτρων στην Κούβα είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και πως η ΕΕ θα λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα» προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των μέτρων αυτών των ΗΠΑ, ανέφερε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μογκερίνι πρόσθεσε πως τα βήματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την καταφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για το θέμα ή την ενεργοποίηση του “blocking statute” που επιτρέπει σε επιχειρήσεις της ΕΕ που αποτελούν αντικείμενο αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν οποιεσδήποτε ζημίες από Αμερικανούς που έχουν απαιτήσεις σε δικαστήρια της ΕΕ.

Η Μογκερίνι είπε πως η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης υποστήριξη από άλλες χώρες, αν και δεν τις κατονόμασε. Ευρωπαϊκές καθώς και καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στον τουριστικό και ενεργειακό τομέα στην Κούβα και η απόφαση του Τραμπ είναι πιθανό να προκαλέσει επιπλέον εντάσεις.

Η κυβέρνηση Τραμπ ήρε τον περασμένο μήνα μια μακρόχρονη απαγόρευση σε πολίτες των ΗΠΑ να καταθέτουν αγωγές εναντίον ξένων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία είχαν κατασχεθεί από την κομμουνιστική κυβέρνηση στην Κούβα μετά την επανάσταση του 1959 υπό τον Φιντέλ Κάστρο.

Αυτή η σημαντική αλλαγή πολιτικής, η οποία σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες νομικές αξιώσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει σκοπό να εντείνει την πίεση στην Αβάνα την ώρα που η Ουάσινγκτον απαιτεί τον τερματισμό της υποστήριξης της Κούβας στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις