Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Κοπεγχάγη: Συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε το παλιό χρηματιστήριο

Κοπεγχάγη: Συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε το παλιό χρηματιστήριο
Reuters

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Κοπεγχάγη και κατέστρεψε το παλιό χρηματιστήριο της πρωτεύουσας της Δανίας, το πρωί της Τρίτης (16.4.24).

Το ιστορικό Børsen του 17ου αιώνα είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Κοπεγχάγης τυλίχθηκε στις φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το εμβληματικό του κωδωνοστάσιο, σε μια σκηνή που θύμισε τις εξίσου συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων το 2019.

Λίγο πριν καταρρεύσει η στέγη κατάφεραν να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτίριο εργάτες που ήταν σε σκαλωσιά έξω από αυτό. Βίντεο που ήλθε στη δημοσιότητα δείχνει τη στέγη να καίγεται λίγο πριν καταρρεύσει το εμβληματικό κωδωνοστάσιο.

Άνδρες και γυναίκες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, υπάλληλοι του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Δανίας, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου του Μπράιαν Μίκελσεν, ακόμη και περαστικοί, μετέφεραν μεγάλους πίνακες ζωγραφικής μακριά από το κτίριο σε έναν αγώνα δρόμου για να σώσουν ιστορικά αντικείμενα από τις φλόγες.

Το κτίριο, που χρονολογείται από το 1625 και σήμερα στεγάζεται το Εμπορικό Επιμελητήριο, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κοινοβούλιο της Δανίας, το Folketing, και το βασιλικό παλάτι, το Christiansborg. Τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κοντινή πλατεία εκκενώθηκε.

Σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου αποτυπώνεται η στιγμή που το φλεγόμενο καμπαναριό να σπάει στη μέση καθώς έπεφτε προς τα κάτω, στέλνοντας ένα μεγάλο μέρος του να πέσει στο έδαφος δίπλα σε ένα πυροσβεστικό όχημα.

«Όλοι κλαίνε αυτή τη στιγμή στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Δανίας. Είναι ο χώρος εργασίας τους, αλλά και η ιστορία τους», δήλωσε ο Μίκελσεν στους δημοσιογράφους. Και επισήμανε: «Είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά που κοιτάζω. Είναι 400 χρόνια που έχουν διαμορφώσει την πολιτιστική ιστορία της Δανίας και την κοινωνία στην οποία ζούμε σήμερα».

Το Εθνικό Μουσείο της Δανίας έστειλε 25 υπαλλήλους στον τόπο του συμβάντος για να βοηθήσουν στην εκκένωση πολιτιστικών αντικειμένων και πινάκων ζωγραφικής, ανέφερε στο X.

Βίντεο από τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχνε ανθρώπους να κάθονται στο έδαφος έξω από το κτίριο, κοιτάζοντας χάρτινους καταλόγους που απαριθμούσαν και απεικόνιζαν τα αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα.

«Σώζουμε ό,τι μπορούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Κοπεγχάγης Jakob Vedsted Andersen.

Μεταξύ των έργων που διασώθηκαν ήταν πίνακες του Δανού Peder Severin Kroyer, διάσημου ιμπρεσιονιστή του 19ου αιώνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις