Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: 1,3 εκατομμύριο νεκροί μόνο στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας

Κορονοϊός: 1,3 εκατομμύριο νεκροί μόνο στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας

Πάνω από πενήντα εκατομμύρια μολύνσεις από το νέο κορονοϊό έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καθώς η πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα πυροδοτεί αυξήσεις-ρεκόρ των κρουσμάτων σε αρκετά κράτη της.

Η Ευρώπη γίνεται έτσι η πρώτη περιφέρεια που σπάει το φράγμα των 50 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ πλέον επιβεβαιώνονται ένα εκατομμύριο κρούσματα κάθε περίπου οκτώ ημέρες.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη θρηνεί σχεδόν 1,3 εκατομμύριο νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε σε αυτήν η πανδημία. Η μετάλλαξη Δέλτα, πολύ πιο μολυσματική από την αρχική εκδοχή του ιού, έχει εντοπιστεί ως αυτό το στάδιο σε περίπου 100 χώρες και πλέον χαρακτηρίζεται η κυρίαρχη μεταξύ των μορφών του που συνεχίζουν να εξαπλώνονται.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κλυδωνίζονται (–2% τη Δευτέρα) καθώς επενδυτές ανησυχούν πως η μετάλλαξη Δέλτα ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Βαρύ πλήγμα για την Ευρώπη

Η Ευρώπη παραμένει μια από τις περιφέρειες του κόσμου που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία. Μέχρι σήμερα καταγράφει πάνω από το ένα στα τέσσερα από το σύνολο των κρουσμάτων (το 27%) και κάπου τον έναν στους τρεις θανάτους (το 31%).

Πέρασαν 194 ημέρες προτού η περιφέρεια φθάσει από τα 25 στα 50 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ μέχρι να φθάσει τα πρώτα 25 εκατομμύρια πέρασαν 350 ημέρες, κατά την ανάλυση των δεδομένων από το Reuters.

Η Ρωσία, η χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που δοκιμάζει το πιο βαρύ χτύπημα, πλησιάζει το όριο των 6 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε τη Δευτέρα τέλος στα μέτρα που εφάρμοζε πάνω από έναν χρόνο, αλλά στη λεγόμενη «Ημέρα Ελευθερίας» έριξαν βαριά σκιά η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οι δυσοίωνες προβλέψεις των τελευταίων ημερών.

Ωστόσο, άλλες χώρες κλιμακώνουν τα περιοριστικά μέτρα μπροστά στην πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις