Κόσμος

Κορονοϊός: Δραματική έκκληση Γκουτέρες για στήριξη των ευάλωτων χωρών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κορονοϊός έχει σκορπίσει τον θάνατο σε όλο τον κόσμο με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να απευθύνει δραματική έκκληση προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιδημία και να στηριχθούν οι πιο ευάλωτες χώρες

«Εκατομμύρια» ζωές θα κινδυνεύσουν αν ο κόσμος δεν επιδείξει αλληλεγγύη, κυρίως απέναντι στις φτωχότερες χώρες, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό. Είμαστε σε πόλεμο με έναν ιό. Καλώ τους ηγέτες να ενωθούν και να παράσχουν μια κατεπείγουσα και συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια κρίση», τόνισε.

«Αποδείχθηκε ότι ο ιός μπορεί να αναχαιτιστεί. Πρέπει να αναχαιτιστεί. Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, ιδίως στις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου, κάτι τέτοιο θα σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βίντεο.

«Η παγκόσμια αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, είναι προς το συμφέρον όλων», επέμεινε. «Πρέπει να περάσουμε αμέσως, από μια κατάσταση όπου η κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της στρατηγική υγείας, σε μια κατάσταση που θα διασφαλίζει, με πλήρη διαφάνεια, μια παγκόσμια, συντονισμένη απάντηση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να στηριχθούν εκείνες οι χώρες που είναι «λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την κρίση».

Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις «να στηρίξουν ανεπιφύλακτα την προσπάθεια» που καταβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εκτίμησε επίσης ότι «η υγειονομική καταστροφή δείχνει με σαφήνεια ότι δεν είμαστε τόσο ισχυροί» όσο πιστεύαμε, σε ό,τι αφορά τα συστήματα υγείας.

«Να επικεντρωθούμε στους ανθρώπους»

Σε οικονομικό επίπεδο, είπε ότι «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανθρώπους, τους πιο ευάλωτους, τους χαμηλόμισθους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι μισθοί, να δοθούν εγγυήσεις, να προληφθούν οι χρεοκοπίες και οι απώλειες θέσεων εργασίας.

«Είναι μια στιγμή που απαιτεί συντονισμένη, αποφασιστική και καινοτόμο πολιτική δράση από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και δεν ισχύουν πλέον οι συνηθισμένοι κανόνες. Μια παγκόσμια ύφεση, ενδεχομένως διαστάσεων ρεκόρ, είναι σχεδόν βέβαιη», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες τους στον τομέα της υγείας. Πρέπει επίσης να εγγυηθούν τη ρευστότητα και οι τράπεζες να στηρίξουν τους πελάτες τους. Χρειάζεται επίσης να δεσμευτούν για να διασφαλίσουν επαρκή χρηματοδοτικά μέσα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν «ρόλο κλειδί» σε αυτό.

«Πρέπει να αποφύγουμε την τάση να προσφύγουμε στον προστατευτισμό. Τώρα είναι η ώρα να ξηλώσουμε τους εμπορικούς φραγμούς και να αποκαταστήσουμε τις αλυσίδες ανεφοδιασμού», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 62
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ