Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Δραματικοί τόνοι από ΠΟΥ! “Δεν είμαστε έτοιμοι”

κορονοϊός
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται συνεχώς και τα όσα λέει ο ΠΟΥ μόνο… ενθαρρυντικά δεν είναι! “Οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία του νέου κοροναϊού και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός”.

Αυτό προειδοποίησε σήμερα ένας κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Δρ. Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ-Κίνας για την επιδημία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στη Γενεύη, ότι η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» του Πεκίνου για τη διαχείριση της επιδημίας έδειξε πώς τα επιθετικά βήματα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας.

Κορονοϊός: “Ο κόσμος απλώς δεν είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει την επιδημία”

Οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν κλίνες στα νοσοκομεία, ζώνες απομόνωσης και αναπνευστικές συσκευές για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνέχισε, προσθέτοντας: «Η Κίνα ξέρει πώς να κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον Έιλγουορντ, ο αριθμός των Κινέζων εργαζομένων στον ιατρικό τομέα που έχουν προσβληθεί από τον Covid-10 μειώνεται και πλέον υπάρχουν εφόδια για αυτούς. Πρόσθεσε ότι κατά τα φαινόμενα δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν έχουν καταγραφεί από τις κινεζικές αρχές καθώς οι περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής εικόνας.

Κορονοϊός: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη, “χτύπησε” και την Ελβετία

Εν τω μεταξύ οι ελβετικές αρχές το ανακοίνωσαν σήμερα επίσημα: Ο κορονοϊός “χτύπησε” την χώρα με το πρώτο του κρούσμα σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Ιταλία.

Το πρώτο κρούσμα «έχει επιβεβαιωθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου των ομοσπονδιακών αρχών υγείας.

Ο ασθενής που “έπληξε” ο κορονοϊός εντοπίστηκε στο ιταλόφωνο καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές στον ιστότοπο του καντονιού.

Κρούσματα του covid-19, όπως “βαφτίστηκε” ο κορονοϊός από τον ΠΟΥ, έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Αν και από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της χώρας αποφεύγει, προς το παρόν, να πει πού ακριβώς έχει καταγραφεί το πρώτο κρούσμα, το ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS μετέδωσε, επίσης, πως οι αρχές στο Τιτσίνο επιβεβαίωσαν ότι ο κορονοϊός προσέβαλε τον πρώτο ασθενή στην περιοχή τους.

Κορονοϊός: Κρούσματα σήμερα σε Αυστρία και Κροατία

Τα κρούσματα στην Αυστρία είναι 2 Ιταλοί που ζουν στο Τιρόλο της Αυστρίας και μάλλον προσέβαλε ο κορονοϊός όταν βρισκόντουσαν στην Λομβαρδία της Ιταλίας, δήλωσε ο κυβερνήτης του Τιρόλου Γκίντερ Πλάτερ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

click4more: Κοροναϊός: Η πορεία του φονικού ιού το τελευταίο 24ωρο στον κόσμο

Παράλληλα και η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, με τον πρωθυπουργό της Αντρέι Πλένκοβιτς να δηλώνει ότι πρόκειται για έναν ασθενή που νοσηλεύεται στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

“Ο ασθενής που προσέβαλε ο κορονοϊός βρίσκεται στην κλινική του Ζάγκρεμπ για λοιμώδη νοσήματα. Πρόκειται για ένα μάλλον νεαρής ηλικίας πρόσωπο και παρουσιάζει ηπιότερα συμπτώματα. Βρίσκεται στην απομόνωση και η κατάστασή του είναι καλή μέχρι στιγμής”, πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Βίλι Μπέρος διευκρίνισε παράλληλα ότι ο ασθενής είχε διαμείνει στο Μιλάνο της Ιταλίας από τις 19 ως τις 21 Φεβρουαρίου.

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι 80.339 ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.706.

“Δεν υπάρχει απαγόρευση”

Πάντως παρά την εξάπλωση που έχει ο κορονοϊός, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι ακόμη δεν έχει τεθεί ζήτημα ταξιδιωτικής απαγόρευσης εντός της περιοχής του Σένγκεν, αλλά ότι προετοιμάζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.

Την περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία περιλαμβάνει και την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, έχει πλήξει κυρίως ο κορονοϊός: περισσότερο με 172 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε χθες σε επτά και εκείνος των κρουσμάτων σε 220.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις