Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Δυο νεκροί στη Ρωσία και αυξημένα μέτρα στη Μόσχα

Κορονοϊός: Δυο νεκροί στη Ρωσία και αυξημένα μέτρα στη Μόσχα
photo reuters

Ο κορονοϊός έχει χτυπήσει την πόρτα και στη Ρωσία με τα κρούσματα να φτάνουν τα 840 ενώ δυο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μόσχα.

Συνολικά κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 56 περιφέρειες της Ρωσίας, ενώ έχουν αναρρώσει μέχρι στιγμής 38 άτομα, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων, τα 189 κρούσματα καταγράφηκαν σε 18 περιφέρειες της χώρας, εκ των οποίων τα 136 στην Μόσχα, η οποία είναι η πόλη με τα περισσότερα κρούσματα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 546 κρούσματα.

Νέα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα

Στο μεταξύ οι αρχές στη Μοσχα ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός, ανάμεσά τους και το κλείσιμο από το Σάββατο όλων των εστιατορίων και των μη απαραίτητων καταστημάτων.

Από τις 28 Μαρτίου ως τις 5 Απριλίου θα κλείσουν «εστιατόρια, μπαρ, καφέ και καντίνες» καθώς και τα «καταστήματα λιανικού εμπορίου» με εξαίρεση αυτά που πωλούν τρόφιμα και τα φαρμακεία, ανακοίνωσε στον ιστότοπό του ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα αισθήματα των πιστών Μοσχοβιτών τους συνιστώ να αποφεύγουν να επισκέπτονται τους χώρους λατρείας αυτό το διάστημα», πρόσθεσε.

«Οι περιορισμοί που ανακοινώνονται σήμερα είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία της Μόσχας και προκαλούν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητα όλων. Όμως, πιστέψτε με, είναι απολύτως απαραίτητοι για να ανασχεθεί η εξάπλωση της μόλυνση και να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων», εξήγησε ο Σομπιάνιν.

Επίσης από σήμερα απαγορεύεται σε όσους είναι πάνω απο 65 ετών η πάσχουν από χρόνια νοσήλαματα να βγαίνουν από το σπίτι τους, σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο κορονοϊός.

Αισιόδοξος ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως παραμένει αισιόδοξος και θεωρεί πως η κατάσταση στη Ρωσία θα αλλάζει προς το καλύτερο αλλά το θέμα είναι πόσο θα διαρκέσει. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματιές.

«Όταν η κατάσταση θα αλλάξει, και σίγουρα θα αλλάξει προς το καλύτερο, 100%» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα βρίσκεται φυσικά στην χρονική διάρκεια και στην μεταξύ μας αποτελεσματική συνεργασία».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σκληρότητα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, επιτρέπει να καταπολεμηθεί πιο γρήγορα ο κορονοϊός.

«Τα μέτρα είναι αναγκαστικά και προσωρινά. Αλλά όσο λιγότερο διαρκέσουν τόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι και, για να πούμε την αλήθεια, όσο πιο σκληρά είναι, τότε αυτή η περίοδος (των περιορισμών) θα μειωθεί» δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό θα βελτιωθεί νωρίτερα από δύο-τρεις μήνες.

«Σε μερικές χώρες λένε ότι ο πόλεμος κατά του κορονοϊού, τον χαρακτηρίζουν ‘πόλεμο’, θα είναι μακρύς, αλλά όταν βγούμε από αυτή την κατάσταση, και θα βγούμε σίγουρα, ελπίζω ότι αυτό θα γίνει νωρίτερα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις