Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε Αργεντινή και Ελ Σαλβαδόρ

AstraZeneca
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η Αργεντινή έδωσε χθες Τετάρτη άδεια για την «κατεπείγουσα» χρήση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, το οποίο ανέπτυξαν η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μερικές ώρες αφότου έλαβε “πράσινο φως” στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η άδεια «κατεπείγουσας» χρήσης έχει διάρκεια ενός έτους, διευκρίνισε ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Αργεντινής. «Το προϊόν παρουσιάζει αποδεκτή ισορροπία οφέλους-κινδύνου, κάτι που επιτρέπει την εγγραφή» του στον κατάλογο των εμβολίων η χρήση των οποίων επιτρέπεται «εκτάκτως», εξήγησε ο οργανισμός.

Η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για την παραγωγή δόσεων του εμβολίου που θα διανεμηθούν στη Λατινική Αμερική.

 

Άδεια χρήσης και στο Ελ Σαλβαδόρ

Από την πλευρά του, και ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε άδεια για την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σε ανακοίνωση Τύπου έκτασης μιας σελίδας, ο οργανισμός εξήγησε ότι η έγκριση της χρήσης βασίστηκε στα δεδομένα που του υπέβαλε η εταιρεία, στο ότι η αξιοποίηση του προϊόντος εγκρίθηκε από άλλες χώρες, καθώς και στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας.

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η τρίτη χώρα που εγκρίνει τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Ο οργανισμός διευκρίνισε ότι το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διανομής του εμβολίου.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής μετρά ως αυτό το στάδιο πάνω από 1.300 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 46.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις