Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έξι νέα κρούσματα στη Ρωσία, τέλος οι εκδηλώσεις άνω των 5.000 ατόμων

Κορονοϊός: Έξι νέα κρούσματα στη Ρωσία, τέλος οι εκδηλώσεις άνω των 5.000 ατόμων

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ρωσία αυξάνονται την ώρα που τα μέτρα στη Μόσχα εντείνονται για τον περιορισμό της επιδημίας.

Έξι νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού καταγράφηκαν στην Ρωσία το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

Τα τέσσερα κρούσματα βρίσκονται στην Μόσχα, ένα κρούσμα στην περιοχή του Κρασνοντάρ και ένας στο Καλίνινγκραντ, αναφέρει το Κέντρο επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι στα 34 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων.

Τέλος οι δημόσιες εκδηλώσεις πάνω των 5.000 ατόμων

Τα περίχωρα της Μόσχας τίθενται εξαιτίας του κορονοϊού σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας από αύριο 13 Μαρτίου, ενώ απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 5000 άτομα. Αυτό αναφέρεται τη απόφαση του κυβερνήτη της περιοχής της Μόσχας Αντρέι Βαραμπιόφ που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Μόσχας.

Στην απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «με στόχο να αποτραπεί η διάδοση του νέου κορονοϊού Covid-19 στην επικράτεια της περιοχής της Μόσχας αποφασίζω από τα μεσάνυχτα της 13/03/2020 την επιβολή κατάστασης αυξημένης ετοιμότητας για τα διοικητικά όργανα και τις δυνάμεις που εντάσσονται στο σύστημα προειδοποίησης και εξάλειψης εκτάκτων καταστάσεων της περιοχής της Μόσχας. Δίνω την εντολή να απαγορευθούν από 13/3/2020 η διοργάνωση στην επικράτεια της περιοχής της Μόσχας, αθλητικών, ψυχαγωγικών, δημοσιών και άλλων μαζικών εκδηλώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν περισσότερα των 5000 ατόμων».

Στη απόφαση επισημαίνεται ότι οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, θα πρέπει να ενημερώνουν την αρχή προστασίας του καταναλωτή Rospotrepnadzor.

¨Όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta στην ηλεκτρονική της έκδοση, οι αρχές της Μόσχας δεν ενέκριναν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των συνταγματικών αλλαγών (οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024) οι οποίες είχαν προγραμματισθεί στην λεωφόρο Αντρέι Ζαχάροφ για τις 22 Μαρτίου.

Αίτηση για την διεξαγωγή συγκεντρώσεων στις 21 και 22 Μαρτίου είχε υποβάλλει το κίνημα «Η Κοινωνία των πολιτών» του οποίου ηγείται ο φιλελεύθερος πολιτικός Μιχαήλ Τσβετόφ καθώς και καμπάνια «Νιέτ» («Όχι»).

Μετά την απόφαση του δημάρχου της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν να απαγορευθούν οι δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 5000 άτομα, η «Κοινωνία των πολιτών» τροποποίησε τον αριθμό των 50.000 συμμετεχόντων τον οποίο είχε δηλώσει αρχικά στους 4500 χιλιάδες, ωστόσο, «ο δήμος της Μόσχας απέρριψε παρόλα αυτά την αίτηση χωρίς να εξηγήσει του λόγους αναφέρει το κίνημα «Κοινωνία των πολιτών» σε ανακοίνωση του επισημαίνοντας ότι «εξαιτίας της καραντίνας πρέπει να ακυρωθεί και η ψηφοφορία (για τις συνταγματικές αλλαγές που έχει αποφασισθεί σ.σ.) στην οποία θα πάνε εκατομμύρια που θα μολυνθούν, και όχι η συγκέντρωση κατά παράβαση των δικών της κανόνων».

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές της καμπάνιας «ΝΙΕΤ», αποφάσισαν να υποβάλλουν νέα αίτηση στον δήμο της Μόσχας για την διεξαγωγή συγκέντρωσης στις 22 Μαρτίου στο πάρκο Νοβοπούσκινσκι στην οποία αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν 4900 άτομα.

Νωρίτερα η αρχή προστασίας του καταναλωτή Rospotrepnadzor είχε μπλοκάρει την ιστοσελίδα της καμπάνιας «ΝΙΕΤ», η οποία συγκέντρωνε υπογραφές κατά των συνταγματικών αλλαγών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις