Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Επανεξέταση για ορισμένους επιβάτες του Diamond Princess λόγω συμπτωμάτων

Κορονοϊός: Επανεξέταση για ορισμένους επιβάτες του Diamond Princess λόγω συμπτωμάτων

Δίχως τέλος είναι ο εφιάλτης για τους επιβάτες του Diamond Princess. Αν και έχουν περάσει μέρες ορισμένοι από αυτούς παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και θα τους γίνει επανεξέταση.

Αρκετές δεκάδες επιβάτες που κατέβηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που μετατράπηκε σε μια από τις κυριότερες εστίες του κορονοϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας, παρουσιάζουν πλέον κάποια συμπτώματα, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο, καθώς η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε συνεχίζεται να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση.

Την Τρίτη οι ιαπωνικές αρχές επικοινώνησαν με 813 πρώην επιβάτες του σκάφους, που έλαβαν την άδεια να αποβιβαστούν την περασμένη εβδομάδα, αφού οι εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματά τους επέστρεψαν αρνητικές ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν είχαν έλθει σε στενή επαφή με φορείς του COVID-19.

Εξ αυτών, περίπου «45 έκαναν λόγο για ορισμένα συμπτώματα», σημείωσε ο ιάπωνας υπουργός Υγείας, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον του ιαπωνικού κοινοβουλίου.

«Τους ζητήσαμε να επισκεφθούν γιατρό και να υποβληθούν σε εξετάσεις» εκ νέου για να επαληθευτεί εάν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό ή όχι, πρόσθεσε ο Κατσουνόμπου Κάτο.

Click4more: 52 νέοι θάνατοι στην Κίνα! Τεράστια η ανησυχία σε όλο τον κόσμο

Η ιαπωνική κυβέρνηση υπεραμύνεται του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε την καραντίνα στην οποία τέθηκε Diamond Princess για 14 ημέρες, αρχής γενομένης της 5ης Φεβρουαρίου. Δέχεται όμως σφοδρές επικρίσεις λόγω των εκατοντάδων κρουσμάτων μόλυνσης πάνω στο πλοίο.

Οι κατηγορίες δεν κόπασαν μετά την αποβίβαση των επιβατών καθώς, αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες, όπου επιβλήθηκαν επιπλέον μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του COVID-19, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέτρεψε στους υπηκόους της να πάνε στα σπίτια τους με μέσα μαζικής μεταφοράς, συμβουλεύοντάς τους απλά να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν να συναντώνται με κόσμο.

Σήμερα Τετάρτη τουλάχιστον δύο πρώην επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκαν, παρά το ότι οι εξετάσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί είχαν δείξει το αντίθετο, με αποτέλεσμα να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν από το γιγαντιαίο σκάφος που βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι στη Γιοκοχάμα.

Κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης επικρίνουν έντονα την κυβέρνηση, που αντιτείνει ότι έλαβε αποφάσεις βασιζόμενη στις γνώμες των ειδικών.

Ο υπουργός Υγείας Κάτο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εντείνει την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των επιβατών αφότου η κυβέρνηση επαλήθευσε το πρώτο κρούσμα μεταξύ όσων επετράπη να αποβιβαστούν. Επρόκειτο για μια γυναίκα 60 ετών, που επέστρεψε στο σπίτι της στη νομαρχία Τοτσίγκι, βόρεια της πρωτεύουσας.

«Θεωρούσαμε ότι η παρακολούθηση ήταν προληπτικό μέτρο, αλλά πλέον την ενισχύουμε και επαληθεύουμε καθημερινά» την κατάσταση των επιβατών τηλεφωνικά, είπε ο Κάτο.

Πέρα από τους 691 επιβάτες που επιβεβαιώθηκε πάνω στο πλοίο ότι μολύνθηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στην Ιαπωνία, στο σύνολο της ιαπωνικής επικράτειας έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 164 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των δύο επιβατών του πλοίου που επετράπη να αποβιβαστούν, καθώς κι ένας θάνατος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Νέα κρούσματα σε Μπαχρέιν και Ταϊλάνδη

Οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξήθηκε στα 26, μετά τον εντοπισμό τριών νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA.

Τα τρία νέα κρούσματα αφορούν γυναίκες από το Μπαχρέιν που έφτασαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Μανάμα από το Ιράν.

Εξάλλου και η Ταϊλάνδη κατέγραψε τρία νέα κρούσματα του covid-19, ανεβάζοντας σε 40 τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Όλοι οι νέοι ασθενείς είναι Ταϊλανδοί. Δύο εξ αυτών είχαν μόλις επιστρέψει από διακοπές στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας και ήρθαν σε επαφή με τον τρίτο.

Τρεις ακόμη επαρχίες της Κίνας μείωσαν το επίπεδο συναγερμού

Οι αρχές στις βορειοδυτικές επαρχίες της Κίνας, Εσωτερική Μογγολία και Σινζιάνγκ, όπως και στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν χαλάρωσαν τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τον covid-19 έχουν μειωθεί, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το σύστημα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της δημόσιας υγείας έχει τέσσερις βαθμίδες στην Κίνα, με το επίπεδο I να είναι το πιο αυξημένο.

Οι αρχές στην επαρχία Σετσουάν ανακοίνωσαν ότι μειώνουν στο επίπεδο συναγερμού στο II, ενώ η Εσωτερική Μογγολία στο III, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

 

Η επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, επίσης μείωσε το επίπεδο συναγερμού στο II, έπειτα από επτά συνεχείς ημέρες που δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα, μετέδωσε τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο Tianshan.com.

Και άλλες επαρχίες της Κίνας έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες ότι χαλαρώνουν το επίπεδο συναγερμού εξαιτίας του κορονοϊού.

Κινέζος αξιωματούχος κατηγόρησε την αστυνομία για τα κρούσματα στις φυλακές

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Κίνας κατηγόρησε τους δεσμοφύλακες για τα εκατοντάδες κρούσματα του νέου κορονοϊού που καταγράφηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Οι κινεζικές αρχές αποκάλυψαν ότι υπάρχουν 555 κρούσματα του covid-19 στις φυλακές της χώρας, όμως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

«Η μετάδοση της ασθένειας πραγματικά αποκαλύπτει τα κενά στη διαχείριση των φυλακών και στο έργο πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας», δήλωσε ο Σιόνγκ Σουανγκουό, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε φυλακές στις ανατολικές επαρχίες Σαντόνγκ και Ζεζιάνγκ οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας δεν ενημέρωσαν ότι υπήρξε επαφή με πρόσωπα από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

«Οι αστυνομικοί μας σε όλα τα επίπεδα δεν κατέθεσαν αληθείς αναφορές», κατήγγειλε.

Περιορισμοί από Κουβέιτ, Φιλιππίνες και Καζακστάν

Οι αρχές του Κουβέιτ απαγορεύουν τον ελλιμενισμό στα ξένα πλοία, πλην των πετρελαιοφόρων, που προέρχονται από αρκετές χώρες, αλλά και την αναχώρηση αυτών που βρίσκονται ήδη στη χώρα στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, η απαγόρευση αφορά πλοία που προέρχονται ή κατευθύνονται προς τη Νότια Κορέα, την Ιταλία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Ιράκ. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα πετρελαιοφόρα.

Οι Φιλιππίνες από την πλευρά τους απαγόρευσαν σε ταξιδιώτες από την επαρχία Βόρειο Γκιεονγκσάνγκ της Νότιας Κορέας, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία του covid-19, να εισέρχονται στη χώρα.

Στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ στις Φιλιππίνες μόλις τρία, τα οποία αφορούν όλα Κινέζους, ανάμεσά τους και ένας 44χρονος που υπέκυψε.

Τέλος το Καζακστάν σκοπεύει να αναστείλει όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν από την 1η Μαρτίου εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Επίσης οι αρχές της χώρας θα περιορίσουν τον αριθμό των πτήσεων από και προς τη Νότια Κορέα, μία ακόμη χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον covid-19.

Αποφυγή ταξιδιών σε Ιταλία, Ιράν και Ν.Κορέα συστήνει η Ρωσία

Η Ρωσία συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, τρεις χώρες όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Οι ρωσικές αρχές συστήνουν την αποφυγή κάθε ταξιδιού «μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της υγειονομικής υπηρεσίας της χώρας.

Η Ρωσία έχει ήδη λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19 από την Κίνα: απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους Κινέζους, έχει κλείσει τα κοινά της σύνορα μήκους 4.250 χιλιομέτρων με τη γειτονική χώρα και έχει διακόψει όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενώ έχει περιορίσει τον αριθμό των πτήσεων προς τις κινεζικές πόλεις.

Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου οι ρωσικές αρχές καλούν τους πολίτες της χώρας να μην μεταβαίνουν στην Κίνα.

Αντιμέτωπες τη μείωση των δανείων οι τράπεζες στο Χονγκ Κονγκ

Οι τράπεζες του Χονγκ Κονγκ βρίσκονται αντιμέτωπες με τουλάχιστον δύο τρίμηνα επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και επιβράδυνσης των δανειοδοτήσεων, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού πλήττει τις εμπορικές και καταναλωτικές τραπεζικές δραστηριότητες, όπως επισημαίνουν τραπεζίτες και αναλυτές.

Οι δανειστές στο αναφερόμενο ασιατικό οικονομικό κέντρο, μεταξύ αυτών, η HSBC και η Standard Chartered, αντιμετωπίζουν μείωση της ζήτησης υποθηκών, μείωση της χρήσης πιστωτικών καρτών και κοινοπρακτικών δανείων, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις